Crna čokolada je riznica antioksidansa koji sprečavaju razna oboljenja, prevenstveno kardiovaskularne probleme. Takode, poboljšava raspoloženje i moždane funkcije…

Čokolada zauzima ubedljivo prvo mesto među poslasticama, ali nije samo reč o prazniku za nepca već i izuzetno zdravoj namirnici koja ima brojne 1 zdravstvene prednosti. Međutim, to važi za crnu čokoladu, koja sadrži veliki procenat kakaoa, a ne za običnu, mlečnu, koja obiluje kalorijama i šećerom. Pravi se od semena kakao drveta i jedan je od najboljih izvora antioksidansa, koji sprečavaju razna oboljenja, a prvenstveno kardiovaskularna

crna cokolada

Crna čokolada je hranljiva

Kvalitetna crna čokolada, s visokim procentom kakaoa, poprilično je hranljiva. Sadrži znatnu količinu rastvorljivih vlakana i minerala. Tabla crne čokolade od 100 g sa 70-85% kakaoa sadrži: 11 g vlakana,
67% preporučene dnevne doze gvozda, 58% preporučene dnevne doze magnezijuma, 89% preporučene dnevne doze bakra, 98% preporučene dnevne doze mangana. Takođe, sadrži dosta kalijuma, fosfora, cinka i selena.

Naravno, 100 g je poprilično velika količina i ne bi trebalo da se jede toliko čokolade svaki dan. Svi ovi nutrijenti dolaze “u paketu” sa 600 kalorija i šećerom, te je stoga treba konzumirati u umerenim količinama. Kakao i crna čokolada “sadrže i zasićene i mononezasićene kiseline, uz malu količinu polinezasićenih. Ova čokolada sadrži i stimulanse kao što su kofein i teobromin, ali je mala verovatnoća da će vas noću držati budnom, jer je količina kofeina neznatna u odnosu na to koliko ga ima u kafi.

Bogata je antioksidansima

Da li ste čuli za ORAC metodu? Orac znači Oxygen Radical Absorbance Capacitv, a to je mera antioksidansnog kapaciteta hrane. U osnovi, naučnici stave gomilu slobodnih radikala (loših) u odnosu na uzorak hrane da bi videli koliko efikasno antioksidansi mogu da ih “savladaju”. Upitna je pouzdanost ovog merenja, jer se to radi u epruveti, te efekat može biti drugačiji u organizmu. Ipak, bitno je napomenuti daje sirovo, neprerađeno seme kakaoa među najbolje kotiranim testiranim namirnicama. Crna čokolada je bogata organskim jedinjenjima koja su biološki aktivna i deluju kao antioksidansi. Tu spadaju polifenoli, fiavenoli, katehini i drugi. Jedna studija je pokazala da kakao i crna čokolada sadrže više polifenola i flavanola od voća kao što su borovnice i akai bobice.

Crna čokolada poboljšava cirkulaciju i snižava krvni pritisak

Flavanoli u crnoj čokoladi mogu stimulisati endotelijum, oblogu arterija, kako bi proizveo gas azot-oksid (NO). Jedna od uloga ovog gasa jeste da arterijama šalje signal da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi, te se smanjuje i krvni pritisak. Mnogi testovi su pokazali da kakao i crna čokolada mogu poboljšati cirkulaciju i sniziti krvni pritisak, ali su njihovi efekti uglavnom blagi. U jednoj studiji u kojoj su učestvovale osobe s visokim krvnim pritiskom, prinjena kakaoa i čokolade nije imala nikakav efekat. Zato sve treba uzimati s rezervom.

Podiže nivo dobroa holesterola i sprečava oksidaciju lošeg holesterola.Konzumiranje crne čokolade može pozitivno uticati i na nekoliko važnih faktora rizika za bolesti srca.

Testiranje je pokazalo da kakao prah značajno smanjuje nivo oksidisanog lošeg holesterola. Takode, povećava nivo dobrog i smanjuje ukupan nivo lošeg holesterola kod osoba sa povišenim holesterolom. Oksidisani loš holesterol znači da je on reagovao sa slobodnim radikalima, što njegove čestice čini reaktivnim, pa mogu da oštete druga tkiva, poput srčane arterije. Kakao smanjuje oksidisani loš holesterol jer sadrži mnoštvo moćnih antioksidansa koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Crna čokolada može smanjiti i insulinsku rezistenciju koja je još jedan od faktora rizika za mnoge bolesti, kao što su srčana oboljenja i dijabetes.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Jedinjenja u crnoj čokoladi sprečavaju oksidaciju holesterola. Dugoročno gledano, to bi trebalo da prouzrokuje smanjenje holesterola koji se taloži u arterijama, što će smanjiti i rizik od srčanih oboljenja. Više dugoročnih istraživanja pokazalo je drastična poboljšanja u tom smislu. U istraživanju u kojem je učestvovalo 470 starijih muškaraca, kakao je smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti za 50% tokom 15 godina. Druga studija pokazala je da konzumiranje čokolade dva ili više puta nedeljno smanjuje rizik od nakupljanja kalcifikovanog plaka u arterijama za 32%. Reda konzumacija čokolade nije imala nikakvo dejstvo. Opet, druga studija je pokazala da konzumacija čokolade pet ili više puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 57%. Naravno, ove tri studije spadaju u takozvana opservaciona istraživanja i ne dokazuju daje baš čokolada ta koja je zaslužna za smanjenje rizika. Ipak, s obzirom na to da imamo biološki mehanizam (niži krvni pritisak i oksidisan loš holesterol), veoma je moguće da redovna konzumacija crne čokolade može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Štiti kožu

Bioakitvna jedinjenja u crnoj čokoladi odlična su za našu kožu. Flavanoli mogu štititi od sunca, poboljšati dotok krvi u kožu i povećati njenu gustinn i hidrataciju. Minimalna eritemska doza nezaštićene kože (MED) je minimalna količina UV zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo ovog organa u roku od 24 sata od izlaganja suncu. U jednoj studiji, u kojoj je učestvovalo 30 osoba, MED se udvostručio nakon što su učesnici 12 nedelja konzumirali crnu čokoladu bogatu flavanolima. Ako planirate letovanje ili zimovanje, nekoliko nedelja ili meseci pre putovanja jedite dosta crne čokolade.

Jača moždane funkcije

Ima još dobrih vesti. Crna čokolada može poboljšati rad mozga. Jedna studija u kojoj su učestvovali zdravi volonteri pokazala je da pet dana konzumacije kakaoa bogatog flavanolima poboljšava dotok krvi u mozak. Kakao može poboljšati i kognitivne funkcije starijih osoba s mentalnim oštećenjem. On sadrži i stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, koji su možda i glavni razlog što ova namirnica za kratko vreme može pospešiti rad mozga.

Poboljšava, raspoloženje

Svima je dobro poznat specifičan osećaj zadovoljstva koji se javlja tokom konzumiranja crne čokolade. Tajna je u tome što ova nezamenljiva poslastica sadrži serotonin, koji deluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Takođe, čokolada je poznata i kao izvanredan afrodizijak, a stručnjaci kažu i da može smanjiti nivo hormona stresa u organizmu.

Postoje brojni dokazi o tome da je kakao vrlo koristan, naročito kada je u pitanju zaštita od kardiovaskularnih oboljenja. Naravno, to ne znači da ljudi svaki dan treba da jedu ogromne količine crne čokolade, jer ona sadrži mnogo kalorija. Najbolje je da pojedete kockicu-dve posle ručka ili večere, i probajte da ih žvačete ili sisate polako. Budite svesni da je većina čokolade koja se prodaje loša. Treba birati kvalitetnu, organsku crnu čokoladu s najmanje 70% kakaoa. Crne čokolade često sadrže šećer, ali u malim količinama, a stoje čokolada tamnija, to je manje šećera u njoj.