cimetCimet je jedan od najstarijih začina a danas se nalazi u skoro svakoj kuhinji.Pominjan je Bibliji, dok ga u azijskim zemljama hiljadama godina upotrebljavaju kao lek.Prva beleška o cimetu potiče Kine gde je u starim vremenima smatran eliksirom mladosti. Prema kineskom predanju, cimet je u ishrani koristio Peng Zua, koji je živeo 888 godina. Od cimeta je, navodno, pravljeno i čudesno vino, čija je samo jedna kap davala telu boju zlata.

Slatkasti začin cimet, finog mirisa dobija se iz malog zimzelenog drveta nalik lovoru, odnosno njegove kore, oguljene s tankih grančica. Spo-Ijašnja kora se oljušti i baca, a unutrašnja se poveže u štapiće preč-nika oko 2,5 cm. Na tržište stiže i mleveni cimet u obliku praha. Postoji između 50 i 250 vrsta cimeta, ali dve su glavne: pravi ili cejlon-ski (Cinnamomum verum) i kasija ili indonežanski cimet (Cinnamo-
mum cassia).

Cejlonski i indonežanski cimet

Kasija je vrsta cimeta koja se najčešće može naći u našim prodavnica-ma. Oštre je i peckave arome, snažnog mirisa, jačeg ukusa i jeftiniji od cejlonskog cimeta. U prehrambenoj industriji je najrasprostranjeniji zbog veće otpornosti biljke i lakšeg uzgoja. U ovom slučaju se koristi cela kora biljke, što začinu daje tamniju i pomalo crvenkastu boju, za razliku od originalnog cimeta. Kod kasije se seku cele grane i mala stabla, što štapićima daje grublju i gušću teksturu. Evropske zdravstvene asocijacije upozoravaju da je unošenje velikih doza ove vrste cimeta štetno, jer sadrži kumarin toksičnu hemijsku supstancu koja se nalazi u raznom bilju, a ako se uzima u većim količinama može da izazove glavobolju, mučninu, slabost, vrtoglavicu, oštećenje jetre, bubrega, unutrašnja krvarenja, pa i smrt. Upozorenje je upućeno pošto je upoteba cimeta znatno povećana posle otkrića da, između ostalog, podstiče sagorevanje masti i mršavljenje.

Kumarin se u maloj količini nalazi i u pravom, originalnom, cejlon-skom cimetu. Pravi cimet dolazi iz Šri Lanke. Sušeni deo unutrašnje kore ovog zimzelenog drveta, koje naraste 10-15 metara, koristi se kao začin, u obliku štapića ili samleven. Ova vrsta cimeta ima nežnu, pikantniju, slatkastu aromu. Štapići i prah su svetložute boje. Osim u gastronomiji, koristi se i u medicinske svrhe zbog anti-mikrobnih svojstava, koja mu istovremeno omogućavaju i dugotrajno skladištenje.

Razlike između cejlonskog cimeta i kasije: štapići pravog cimeta imaju mnogo tankih slo jeva i mogu se vrlo lako usitniti u prah u mlinu za kafu ili avanu, dok su štapići kasija cimeta izu zetno tvrdi, a najčešće sadrže jedan sloj kore i mogu da polome električni mlin ukoliko se prethodno ne izlome na komadiće. Od par kapi rastvora joda kasija cimet poprimiće tamnoplavu boju, dok će pravi cimet ostati nepromenjen. Cejlonski cimet možete konzumirati u neograničenim količinama. Trudnice nikako ne smeju da koriste kasija cimet!

Med i cimet za dugovečnost

Mnogi travari su vekovima smesu meda i cimeta smatrali za duhovnu hranu svetaca i eliksir zdravlja i dugovečnosti. Verovalo se da vraća vid slepima, čuva zdravlje, daje snagu i plodnost. Naučna istraživanja su potvrdila da uzimanje meda zajedno sa cimetom regeneriše organizam, čineći ga otpornijim na bolesti, jačim i vitalnijim, a prema nekim statističkim podacima, produžava ljudski vek.
Ovde navodimo neke recepte, ali pre konzumacije i odluke o ovakvoj vrsti terapije, obavezno se posavetujte sa lekarom!

ARTRITIS

Osobama koje boluju od artritisa preporučuje se da svakog jutra i večeri uzimaju po jednu solju vruće vode sa dve kašike meda i jednom kašičicom cimeta. Ako se pije redovno, moguće je čak i izlečiti hronični artritis.

CIMET I MED ZA IMUNITET

Uzimanje meda i cimeta jača imunološki sistem i štiti organizam od virusa i bakterija. Redovno uzimanje meda podstiče bela krvna zrnca u borbi protiv bolesti, a cimet pomešan s medom stimuliše varenje. Ako se pre jela uzima mešavina meda i cimeta, kiselina i gasovi će nestati, a i najteža jela će se lako variti.

BUBULJICE I INFEKCIJE KOŽE

Iskustva pokazuju da se uz pomoć meda i cimeta može sprečiti i zaustaviti proces stvaranja ekcema, lišajeva, bubuljica i drugih infekcija na koži. Potrebno je obolelo mesto svakodnevno mazati mešavinom jednakih delova meda i cimeta. Za uklanjanje bubuljica sa lica: 3 kašike meda i 1 kašičicu cimeta u prahu pomešati i svake večeri pre spavanja namazati lice. Ujutro lice dobro isprati. Posle dve nedelje će biti čistije.

CIMET ZA KOSU

U vruće maslinovo ulje stavite 1 kašiku meda i 1 kašičicu cimeta, pa sve dobro izmešajte. Lekovitom smesom istrljajte vlasište i pustite da odstoji 15 minuta, a zatim dobro operite. Ovo služi za jačanje korena kose.

CIMET ZA MRŠAVLJENJE

Svakog jutra, pola sata pre dorlička, i uveče pre spavanja uzimajte mešavinu jednakih delova meda i cimeta prokuvanu u jednoj čaši vode. Ova terapija ne dozvoljava masnoćama da se formiraju i akumuliraju u telu.

ZA HOLESTEROL

Naučnici poručuju da se uz pomoć meda i cimeta holesterol može dovesti u normalu.
Preporučuje se ovaj recept:Umešati 2 kašike meda i 3 kaši-čice cimeta u 4,5 dl čaja.
Uzima se 3 puta dnevno. Prilikom prvog uzimanja, u roku od 2 sata holesterol u krvi smanji se za 10 posto, a ako se ova terapija praktikuje duže vreme, moguće je dovesti ga u normalu.

CIMET ZA PROBAVU I ŽELUDAC

Napravite smesu od podjednakih delova meda i cimeta i jedite redovno za doručak, kao namaz za hleb. Narodna iskustva potvrđuju blagotvorno dejstvo na nerve, smanjivanje bolova u želucu, lečenje čira na želucu i otklanjanje gasova.