celer

celerLekovitost celera (Apium graveolens) poznata je još od antičkog doba, a njegova blagotvorna svojstva Homer spominje i u “Ilijadi” i u “Odiseji”. U istoriji i mitologiji celeru su pridavana različita značenja, a verovanje da celer pospešuje polnu moć ostalo je do danas. Kao hrana, celer počinje da se koristi tek u srednjem veku. Koren celera najčešće se koristi za salate, variva ili kao začin za supe i čorbe. Peteljke ( stablo ) i listovi imaju jak aromatičan miris.

SASTAV I LEKOVITO DEJSTVO

Energetska vrednost 100 g celera iznosi samo 14 kcal, što ga čini odličnim za dijetalne režime ishrane. Izvrstan je izvor vitamina K ( skoro trećina preporučenog dnevnog unosa), dijetalnih vlakana, magnezijuma, vitamina C i folata.

Sok celera
preporučuje se kod upala urinarnog trakta, cistitisa, uretritisa. Pospešuje varenje a nje-gova blagotvorna svojstva pomažu i u lečenju gihta.

Celer ima relaksirajuće dejstvo na arterije, smanjuje količinu hormona stresa, kao i koncentraciju lošeg holesterola.
Zahvaljujući obilju vitamina C pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljša odgovor imunog sistema.
Delotvoran je i kod astme, bronhitisa i tuberkuloze, a upotrebljava se i za lečenje blagih oblika anksioznosti i uznemirenosti, gubitka apetita, zamora…

Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju. Utvrđeno je i da jedan od njegovih sastojaka acetileniks zaustavlja umnožavanja ćelija raka.

Zbog visokog sadržaja natrijuma, celer je koristan obolelima od artritisa, a pomaže i kod reume i kostobolje. Da bi imao optimalno dejstvo treba da se koristi sok korena i listovi u salatama.

Ekstrakt
može da se kombinuje sa bademom i suncokretovim uljem i da se utrlja u artritične zglobove.
Sadrži fitoelemente koji uklanjaju slobodne radikale i sprečavaju ih da oštećuju ćelije, a takode i potstiču bela krvna zrnca koja napadaju i eleminišu potencijalno štetne ćelije, uključujući čelije raka.
Redovno korišćenje celera u ishrani može da spreči razvoj kamena u bubregu i žučnoj kesi.
Odličan je saveznik u borbi protiv mamurluka. U solju jogurta izrenda se 2-3 kašike svežeg korena. Izmeša se, pa popije.


Celer u službi zdravlja

Čaj protiv reume. Četrdeset grama celerovog Ušća kuva se u litri vode nekoliko minuta, pa se poklopi i pusti da odstoji. Procedi se i pije mlako nekoliko puta dnevno.

Protiv bolesti bubrega. Sok svežih listova celera pije se sam, ili zaslađen medom, ili kao alkoholni rastvor ( 30 kapi dnevno).

Protiv umora.
Koren celera se izrenda, doda kašika šećera, prelije litrom belog vina i ostavi da odstoji najmanje nedelju dana. Piju se 2-3 čašice dnevno. Dobro je i kao diuretik i jača organizam.


Probajte nešto novo

– Iseckani celer dodajte u salatu sa tunjevinom ili u pileću salatu.

– Probajte indijanski trik: stabljike celera premažite kikiriki – puterom i poslužite uz predjelo.

– Kada sledeći put u sokovni-ku pravite svezi sok od šargarepe, dodajte malo celera.