celer i limunBez obzira da li ste pristalica takozvanog zdravog načina života ili ne, neosporna je činjenica da u prirodi postoji lek za sve boljke, samo ga treba pronaći. Svaka biljka poseduje određena lekovita svojstva, samo treba pronaći kombinaciju koja je vama neophodna. Pored toga što je preporučljivo unositi sirovo voće i povrće, kako biste poboljšali ili održali dobar imunitet, postoje biljke koje se preporučuju za svakodnevnu upotrebu. Jedna od takvih kombinacija je i celer i limun.

Celer i limun kao lek

Kada shvatite kolika je lekovitost i limuna i celera sasvim je jasno zbog čega se upravo celer i limun u kombinaciji koriste kao lek za mnoge bolesti. Pored toga što se koriste za mršavljenje i protiv holesterola, unos ovih namirnica pospešuje kvalitet života, jer blagotvorno utiče na organizam u celosti, te povećava njegovu odbrambenu snagu.

Celer i limun za mršavljenje

Kao izvanredno sredstvo za mršavljenje pominju se upravo celer i limun. Sok od svežeg celera se smatra odličnim diuretikom, zahvaljujući velikoj količini kalijuma i natrijuma, a limun je već priznati borac protiv viška kilograma, zato je sasvim jasno zašto se upravo celer i limun koriste i preporučuju za mršavljenje.

Celer i limun protiv holesterola

Odličan lek za snižavanje povišenog holesterola jeste napitak od celera i limuna. Vrlo se jednostavno sprema, a često se dešava da njegovim konzumiranjem dođe i do smanjenja nivoa triglicerida u krvi. U principu, poželjno je nakon dva do tri meseca proveriti holesterol, kako biste videli efekat.
Celer i limun protiv holesterola se konzumira ili ujutru i uveče u količini od 500 ml ili po jedna rakijska čašica pre svakog obroka.

Od sastojaka vam je potrebno:

– 6 limuna ( najbolje organski gajenih )
– 1 kg celera ( listovi i stabljika )
– 2 l vode

Priprema se vrlo jednostavno: limun dobro operite, pa sa sve korom iseckajte na krupnije komade. Celer takođe dobro operite, pa iseckajte ( nije neophodno da bude sitno ). Nakon toga sve zajedno sameljite ili u blenderu ili u mašini za mlevenje mesa. U međuvremenu vodu prokuvajte i ostavite da se ohladi. Dobijenu smesu celera i limuna pomešajte sa vodom, pa ostavite poklopljeno da odstoji preko noći. Sutradan procedite, a najbolje kroz gazu ili gustu cediljku, pa sipajte u staklenu flašu, koju ćete držati u frižideru.