ČAJ SASTAV I HRANLJIVA VREDNOST
kineski caj
Osušeno lišće i lisni pupoljci čajnog drveta daju veoma ukusan i osvežavajući napitak, najpopularnije piće na svetu (Kina, Japan, Rusija, Indija, V. Britanija, Turska i dr.). U nekim zemljama pijenje čaja, naročito u Japanu i V. Britaniji, predstavlja čitav ritual, kako po vremenu i ambijentu, tako i po šoljioama iz kojih se čaj pije. Najveći potrošači čaja su stanovnici V. Britanije — oko 4 kg, Australije — oko 3 kg i Kanade — oko 1,5 kg godišnje po stanovniku.

Čaj, bilo crni, bilo zeleni potiču sa iste biljke, samo se razlikuju po načinu obrade. Za najfinije tipove čaja
beru se vršni lisni pupoljci sa prvim ili drugim parom mladih listića i oni se u prodaji nalaze pod imenom »Orange pecoe«, naročito su popularni u Evropi.

Crni čaj, koji se kod nas pretežno konzumira, izrađuje se tako što se lišće posle berbe podvrgava potpunoj fermentaciji. U toku fermentacije enzimi lišća ubrzavaju oksidaciju fenola u lišću — polifenoloksidaza, stvarajiući braon pigment, tako da lišće postaje tamnije, tanin se smanjuje, a umesto njega se javlja prijatna aroma čaja.

Zeleni čaj se izrađuje od lišća koje se suši odmah posle berbe, izostavljajući fermentaciju, pa lišće zadržava zelenu boju, sa finim prijatnim mirisom, a boja napitka je svetla. Najviše se troši u V Britaniji, SAD, Kini i Japanu.

Oolong čaj se izrađuje od lišća kojem je omogućeno da fermentiše u kratkom vremenu. Listovi su delimično braonkasti, a delimično zeleni, dok je aroma nešto između fine arome zelenog i oštre arome crnog čaja. Napitak je svetle boje.

Čuvene klase crnog čaja su: »Pekoe«, »Souchong« i »Orange pekoe«. »Souchong« lišće je okruglo; »Orange pekoe« je sa tankim i žilavim lišćem; »Pekoe« listovi su kraći i okrugli. Posle ovih, po kvalitetu dolaze lomljeni čajevi (»Broken orange pekoe«, »Broken pekoe« i »Broken Souchong«). Čajna prašina je najnižeg kvaliteta (»Dust«).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *