bundevino uljeBundevino ulje je tamnozelene do crne boje. Ima izrazit, bogat i specifičan ukus, pomalo sličan orašastom, sa blagom notom karamele, i miris kore svežeg hleba. Proizvodi se od semenki posebne vrste uljane bundeve.

Spolja je zeleno-žuta, a iznutra narandžasta. Njene tamnozelene semenke nemaju karakterističnu opnu kao semenke drugih vrsta bundeve i zbog toga ih zovu i “golice”. Osim u proizvodnji bundevinog ulja, one se u ishrani koriste nepreradene kao bogat izvor omega masnih kiselina, vitamina i minerala.

Bundevino ulje se proizvodi na niskim temperaturama. Iz sveže semenke se ne može dobiti ulje. Posle berbe, semenke se operu, osuše i uskladište. Tokom prerade, moraju se na nekoliko minuta lagano propržiti. Iz zgnječenih toplih semenki prirodnim putem, bez hemijskih dodataka, pod visokim pritiskom dobija se ulje (hladno ceđenje). Ono je naročito bogato vitaminima A, E, C i K. Sveže ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina.

Takođe sadrži i belančevine i druge korisne hranljive materije. Najčešće se koristi kao preliv za salate u kombinaciji sa sirćetom, u jelima od povrća, za testenine, mesa i kao dodatak kolačima. Neizostavan je pratilac salate od pasulja. Zbog svoje boje,bundevino ulje se koristi i za kreiranje zanimljivih vizuelnih efekata prilikom ukrašavanja jela. Bundevino ulje se ne sme zagrejati na više od 120 stepeni Celzijusa.

Blagotvorni delikates kao lek
Bundevino ulje je blagotvorno za zdravlje ljudi. Sadrži belančevine ugljene hidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grupe B, vitamin C i E. Vrlo pozitivno deluje na prostatu, reguliše mokrenje i smanjuje bolove korišćenjem bar jedne kašike ulja dnevno.

U nekim zemljama (Bugarska, Rumunija, Turska i Ukrajina) nema bolesti prostate, jer su tamo bundevine semenke deo svakodnevne ishrane. Osim preventivnog i lekovitog delovanja na prostatu, bundevino ulje ima i druga pozitivna svojstva: smanjuje holesterol u krvi, deluje kao prevencija ateroskleroze, jača imunitet, pozitivno utiče na vid, na raspoloženje, olakšava učenje i koncentraciju, povoljno deluje na crevnu floru, na ten kod dece i na plodnost odraslih. Pored lekovitih svojstava, bundevino ulje je i vrlo ukusno, daje posebnu aromu jelima, pa se ubraja u delikatesna ulja.