brusnicaCrvena bobica brusnica snižava šećer u krvi, ubija bakteriju koja izaziva čir na želucu, naročito je dobra protiv ešerihije koli u mokraćnim kanalima, ali joj je najvažnija uloga što smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti…

Tri čaše soka ili čaja od brusnice podižu nivo dobrog holesterola više od i jednog leka! Ako se doda da
potiskuje upornu E-coli iz mokraćnih kanala kao ni jedan drugi preparat i da snižava šećer u krvi – proizilazi da mala crvena brusnica leči najteže i najmasovnije bolesti savremenog čoveka.

Brusnica je, inače, zimzeleni grm poreklom iz Severne Amerike čiji je plod (crvena bobica) jakog kiselkastog ukusa zbog velike količine vitamina C. Sadrži i dosta vitamina A, kalijum, kalcijum i bioflavonide koji imaju snažno antioksidativno dejstvo, čime se podiže opšta otpornost organizma i smanjuje rizik od karcinoma (najčešće dojke i debelog creva).

Istraživanja pokazuju da samo 3 čaše čaja ili soka od brusnice dnevno povećavaju nivo antioksidanata u plazmi za više od 120 %. Na taj način se podiže nivo dobrog holesterola (HDL) u krvi, pa se rizik od bolesti srca i krvnih sudova smanjuje za 40%.

Brusnica je prirodni antibiotik sa veoma jakim delovanjem protiv gljivica, poboljšava vid kod hemeralopije (slabiji vid na blještavom svetlu) i pomaže da odmorimo oči nakon dugotrajnog napora. Veoma je korisna za dijabetičare, jer snižava nivo glukoze u krvi, uništava bakterije koje su naseljene u ustima i izazivaju razne bolesti zuba i desni. Neki sastojci ploda ubijaju bakteriju helicobacter pylori, koja je najčešći uzročnik čira na želucu.

Upotreba brusnice naročito se preporučuje kod upale mokraćnih puteva (pre svega onih izazvanih bakterijom ešerihija koli, budući da ima sposobnost da “obloži” zidove mokraćnih kanala i na taj način spreči bakterije da se za njih zakače. Tako se lako izbacuju putem mokraće.

BRUSNICA U ISHRANI

Sok ili čaj od brusnice ne treba piti istovremeno s uvinim, jer im se lekovita svojstva međusobno poništavaju. Brusnica se koristi u svežem, osušenom i smrznutom stanju.
Sosovi od brusnice izvrstan su dodatak jelima od mesa, džemovima i sirupima, sastavni su deo kolača i raznih krema, kupova i frapea. Torta ili pita od brusnica -prava su poslastica.

Sos OD BRUSNICE sa medom
Potrebno:
1 kg brusnica
500 g meda
klinčići, cimet i limunova korica
Priprema
Očišćene brusnice istresite u cediljku, tako potopite u ključalu i odmah stavite pod mlaz hladne vode. Ocedite i istresite u lonac, dodajte med, 1/2 čaše vode, nekoliko klinčića, malo cimeta i dosta sitno iseckane limunove kore.
Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje, sve dok brusnice ne omekšaju. Kad se sos ohladi, sipajte u tegle, dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom mestu. Poslužuje se mala količina uz pečeno meso.

Čaj od brusnice

protiv peska i kamena u bubregu i bešici, kao i protiv mokrenja u krevet

30 g lišća brusnice
pola litra vode
Napola skuvajte i dodajte 1 kašiku meda i pijte topao čaj 3 x dnevno, po 1 šolju posle jela.

Pekmez od brusnica

Potrebno:
1 kg brusnica
750 g šećera
3,5 dl vode

Priprema
U 3,5 dl vode dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Očišćene i oprane brusnice sipajte u sirup i kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući. Skidajte penu koja se stvara po površini pekmeza. Kad se postigne željena gustina, još vruć pekmez ulijte u dobro oprane tegle. Zatvorite ih tek kad se na površini stvori tanka kožica.