brokoli lekovita svojstvaŠtiti krvne sudove
Prema najnovijim istraživanjima ishrana bogata brokolijem ublažava negativni uticaj dijabetesa na krvne sudove. Za blagotvorno dejstvo zaslužan je sulforafan jer podstiče aktivnost enzima koji imaju važnu ulogu u očuvanju krvnih sudova od oštećenja. Brokoli je dobar izvor vitamina, posebno vitamina C, beta-karotena i antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale i štite od preranog starenja. Takođe, u manjim količinama su zastupljeni i vitamini B1,B2, B6 i E. Osim toga, olakšava probavu i sprečava zatvor, bolesti srca i smanjuje holesterol u krvi. Posebno je bogat mineralima, pre svega, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, cinkom i natrijumom. Posebno se preporučuje trudnicama jer sadrži veće količine folne kiseline.

Upotrebom brokolija u ljudskoj ishrani može se popraviti šteta koju šećerna bolest nanosi krvnim sudovima srca, poručuju britanski stručnjaci Univerziteta u Voriku.

Britanski medicinski eksperti smatraju da do toga dolazi zahvaljujući jednom jedinjenju iz brokolija pod nazivom sulforafan, izveštava Bi Bi Si.

Sulforafan s jedne strane podstiče proizvodnju enzima koji štite krvne sudove, a s druge utiče na smanjenje visokog nivoa molekula tzv. “reaktivne kiseoničke vrste”(ROS), koji izazivaju znatna oštećenja ćelija.

Ljudi koji pate od dijabetisa su do pet puta izloženiji kardiovaskularnim bolestima, kao što su infarkt i šlog, koje se dovode u vezu sa oštećenjem krvnih sudova.

Hiperglikemija, (previsok nivo šećera u krvi) utiče na povećanje nivoa pomenutih ROS molekula u organizmu i za tri puta, a to može da dovede do oštećenja ćelija.

Kako brokoli podstiče detoksifikaciju tela?

Iako brokoli mnogima ne spada u omiljeno povrće, novo istraživanje pokazuje da jedan njegov sastojak pomaže prirodnu detoksifikaciju tela od polutanata iz vazduha. U studiji su učestvovali dobrovoljci iz najzagađenijih oblasti Kine koji su svakodnevno pili pola čaše napitka od izdanaka brokolija. Pokazalo se da su ispitanici zahvaljujući ovom napitku izlučivali velike količine benzena, koji je kancerogen po ljude, i akroleina, koji nadražuje pluća.

Glukorafanin iz brokolija za detoks organizma

Istraživači sa univerziteta Džons Hopkins još ranije su utvrdili da ishrana bogata povrćem kao što su brokoli, karfiol i kupus smanjuje rizik od više hroničnih oboljenja među kojima je i kancer. Brokoli je bogat glukorafaninom, sastojkom od kojeg nastaje sulforafan prilikom žvakanja ovog povrća. Sulforafan povećava enzime koji poboljšavaju sposobnost tela da se oslobodi polutanata, i upravo zato su ispitanici u ovom eksperimentu izlučivali dosta benzena i akroleina.

Sulforafan štiti ćelije od toksina iz okoline

Ispitanici koji su pili napitak od izdanaka brokolija već prvog dana su izlučivali 61% više štetnog benzena, što se nastavilo i tokom 12 nedelja istraživanja. Izlučivanje akroleina povećalo se za 23%. Naučnici veruju i da sulforafan aktivira molekul nazvan NRF2 koji povećava sposobnost telesnih ćelija da se prilagode i prežive dejstvo raznih toksina iz okoline. Ovo bi bio jednostavan i bezbedan način da se smanje zdravstveni rizici koji se povezuju sa zagađenjem vazduha.