brokoli lekovita svojstvaBrokoli štiti od mnogobrojnih zdravstvenih problema pa mnogi nutricionisti smatraju da bi se umesto na pijacama trebao prodavati u apotekama.

Brokoli je povrće broj jedan protiv raka. Sprečava razvoj različitih vrsta zloćudnih tumora, prvenstveno raka dojke, pluća, debelog creva, želuca i bešike, što su potvrdila razna istraživanja. Velika antikancerogena moć brokolija zasnovana je na visokom sadržaju 02:00 antikancerogena sastojka: indola i sulforafana. Indoli podstiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima koji neutralizuju delovanje estrogena, ženskih hormona koji ubrzavaju rast tumora vezanih za hormonalnu aktivnost (sprečava rak dojke). Takođe sprečavaju da kancerogene materije oštete DNK.

Sulforafani sprečavaju štetno delovanje kancerogenih agenasa na zdrave ćelije.

Njena antikancerogena moć potiče i od visokog sadržaja vitamina C, betakarotena, drugih antioksidanata kao što su: glutation, kuercetin, lutein, glukarat koji neutralizuju slobodne radikale.

Brokoli je saveznik imunološkog sistema. Veoma je bogat vitaminom C, 200 grama obaren brokoli zadovoljava potrebe dnevne količine vitamina C. To je čini neprijateljem prehlada (vitamin C smanjuje trajanje i težinu simptoma kod prehlada).

Počev od karotena, telo sintetiše vitamin A koji neutrališe slobodne radikale koji, uz ostalo oštećuju epitelne ćelije sluznica koje su prva barjera imunog sistema u borbi protiv infekcija.

Biljni ostaci brokoli – celuloza i voda – nakon procesa varenja deluju u crevima poput sunđera, pa samim tim sprečava zatvor i rak debelog creva. Smanjuju nivo holesterola u krvi, pomažu detoksikaciju organizma i pogoduju otklanjanju štetnih otpadnih materija koje podstiču nastanak bolesti i štete koži i kosi.

Zahvaljujući pružanju osećaja sitosti (zbog celuloze) i maloj energetskoj vrednosti: sadrži samo 5% šećera, nimalo masti .. samo 15 kalorija na 100 gr brokoli, pomaže kontrolisanje telesne težine.

Brokoli je povrće koje se jede prvenstveno tokom zime. Da bi ste što bolje iskoristili njene nutritivne vrednosti, prilikom kupovine birajte brokoli sa što tamnijim zelenim cvetovima jer onda sadrže više vitamina C. Brokoli je najbolje pripremati istog dana posle kupovine, u zamrzivaču se može držati 5 dana ako ga prethodno kratko obarite u blago zasoljenoj vodi. Najbolje je kuvati na pari ili čak blago ispržiti jer dugotrajnim kuvanjem gubi do 60% vitamina C. Najbolje je kada se kombinuje uz namirnice bogate biotinom (vitamin B), kao što su soja, žitarice, kukuruz.