breskva Poreklom iz Kine, breskva (Prunus persica) je sa oko 2.500 sorti, jedna od najrasprostranjenijih vrsta voća, a pretpostavlja se da ju je u Evropu doneo Marko Polo.
Kinezi visoko vrednuju hranljive osobine breskve i smatraju je simbolom dugovečnosti.

U kineskoj narodnoj medicini vodeni ekstrakt lišća breskve koristio se u lečenju onkoloških obolenja, kad operacija više nije bila moguća. Ekstrakt se upotrebljavao u lečenju zloćudnih tumora grla, jezika, dojki, materice, bubrega, organa za varenje, limfoblastne leukoze.

Breskva se jede sirova ili sušena, a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova i džemova. Koristi se u ishrani, industriji i medicini. U našoj narodnoj medicini su poznata lekovite osobine sokova, sirupa i čajeva, a breskva je poznata kao sredstvo za čišćenje creva.

SASTAV I LEKOVITO DEJSTVO

Plod breskve sadrži šećere, karotin, voćne kiseline, belančevine, škrob, vitamine A, B, C, gvožđe, kalijum… Ovo voće prava je riznica beta-karotina (to jest provitamina A) – u breskvama ga ima 0,5, a u nektarinama 0,44 miligrama na sto grama. Tu je i većina vitamina grupe B, uključujući folacin (B9) i nijacin (B3, odnosno PP), vitamin C (10 mg u breskvama, 5 mg nektarinama), Vitamin E (1,5 mg), i biotin (vitamin H), kojeg ima 0,4 mikrograma…

-Breskva se preporučuje u prevenciji različitih tumora kao i borbi protiv bolesti desni.

– Bogato kalijumom, ovo aromatično voće je odličan diuretik i preporučuje se svima kojima otiču noge ili imaju probleme zbog otežanog izbacivanja mokraće.

– Breskva je dobra i protiv malo-krvnosti, kod crevnih oboljenja, smanjenog lučenja želudačne kiseline, kao i za čišćenje organizma.

– Sok od breskve se preporučuje osobama sa srčanom aritmijom, osetljivim nervnim sistemom, kao i za smanjenje žučne kese.

– Breskve i njihov sok ne preporučuju se jedino dijabetičarima i alergičnim osobama.

-Čaj protiv povraćanja u trudnoći – Čaj se sprema uveče tako što se 50 g osušenog breskvinog lišća prelije sa pet decilitara vrele vode. Poklopi se i tako ostavi da se, zatim se procedi i preko noći ostavi u frižideru. Ujutru se zagreje i uzima prvo na prazan želudac. Pije se ista količina na dva sata.

-Odličan diuretik– Po 30 g breskvinog lišća i cveta prelije se litrom prokuvane vode i ostavi da stoji 15-tak minuta. Procedi se i pije umesto vode.

Dlačice
Ljudi mahom više vole nektarine, jer obične breskve imaju “dlačice” po ljusci, koje, kod većine, izazivaju gađenje, ili jezu. Ukoliko ih ne oljuštite, probajte da ih pod jakim mlazom vode dobro istrljate, ili ih, kako neki rade, prelijte vrelom vodom i oljuštite.

Breskava za negu lica

Šminku i nečistoću sa lica skinuti bademovim uljem, a zatim staviti masku od svežih, zrelih bresaka. Posle 20 minuta masku skinuti i lice oprati mlakim čajem od cveta breskve. Može se ponoviti dva do tri puta nedeljno.

Čaj za jačanje jetre, želuca i pluća

Trideset grama cveta breskve prelije se sa pola litra ključale vode, ili mleka. Kada odstoji 5-10 minuta, procedi se i pije po šolja tri puta dnevno.

Ledeni čaj

Potrebno je: Dve kesice crnog čaja, dve velike zrele breskve, sok od jednom limuna i 1/2 1 kipuće vode.
Priprema: Potopite kesice crnog čaja u vrelu vodu i ostavite da odstoje četiri minute. Ohladite čaj u frižideru. Breskve oljuštite i dobro sameljite u blenderu, sa sokom od limuna. U dobijenu smešu sipajte hladan čaj i promešajte. Služite u visokim čašama ukrašenim komadićima breskve.

Sladoled od breskve

Potrebno je: 1 1 vode, 250 g pasiranih bresaka, sok od dva limuna, belance i 1/2 kg šećera.
Priprema: Prokuvati vodu, šećer i pasirane breskve. Dodati limunov sok, malo prehladiti i dodati belance. Ohlađenu masu staviti u posudu za zamrzavanje posle 20 minuta sladoled ponovo promešati i staviti u posude u kojima će stojati do služenja. Odložiti u zamrzivač.