Boza je jedan od najzdravijih napitaka, jer nema konzervansa i veštačkih dodataka.

Prepoznatljiva je po gustini, kiselkastom ukusu i žućkastoj boji koja potiče od kukuruznog brašna, osnovne sirovine za pripremanje. Sadrži još pšenično brašno i vodu, a dobija se fermentacijom u vodi. Neškodljiva je, pa može da se popije i do dva litra dnevno. Iako je bila pomalo zaboravljena, poslednjih godina se sve više pije, jer se pod uticajem informacija o značaju zdravlja, ljudi sve više okreću ishrani bez veštačkih konzervansa. Osim što je potpuno „bez hernije”, boza je bogata i vitaminima.

Tehnolozi kažu da ovaj kiselkasti napitak male pH vrednosti obiluje vitaminima grupe B, a sadrži i vitamine A i C. Upravo zbog vitaminskog sastava, efikasna je protiv avitaminoza i virusnih infekcija. Osim toga, podstiče probavu (laksativ), leči mamurluk, a preporučuje se trudnicama i porodiljama jer podstiče stvaranje i poboljšava kvalitet mleka.

Uz bozu su odrasle generacije i dobro je što joj se danas vraćaju. Kod nas u poslastičarnici piju je i mladi i stari, obično oni koji vole pivo. Kada zatraže dajemo im recept da je pripremaju kod kuće. Najvažnije je da, kada je skuvaju, posude u kojima čuvaju bozu ne budu hermetički zatvorene već da malo vazduha uvek dopire do tečnosti. Tako će, što duže stoji da bude sve bolja.

RECEPTZA PRIPREMANJE BOZE

– 5 l vode
– 3 kašike kukuruznog brašna
– 2 kašike pšeničnog brašna
– 1/2 kocke svežeg ili kesica suvog kvasca
– 1/2 kg šećera

Kukuruzno i pšenično brašno razmutite u malo vode (kao škrob), sipajte u vodu i prokuvajte na tihoj vatri. Kad se prohladi dodajte pripremljen, nadošao kvasac, ostavite da odstoji 24 sata pa procedite kroz gazu. Šećer blago karamelišite, prokuvajte u pola litra vode, prohladite, dospite u procedenu tečnost i dobro promešajte. Bozu sipajte u flaše i stavite u frižider da se ohladi. Služite hladnu jer ohlađena najprijatnija.

SAVET PLUS: Ako odlučite da bozu napravite ponovo, nemojte da koristite kvasac. Umesto njega, sipajte pola litra gotove boze.