borovnica kalorije

borovnica kalorijeSASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST
Plodovi bobice tamnoplave boje i prijatnog slatkonakiselog ukusa. Sadrže puno šećera i celuloznih vlakana i naročito pektina koji je rastvorljiv kod zrelog voća. U borovnicama
ma imnogo vitamina C i nešto vitamina B1 i B2, a od mineralnih materija najviše ima kalcijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma. 100 g plodova ima 57 kalorije.

Borovnica kalorije na 100 grama
Energija 57 kalorije 3%
Ugljeni hidrati 14,49 g 11%
Proteini 0,74 g 1%
Ukupno masti 0,33 g 1%
Dijetalna vlakna 2,4 g 6%

Borovnica vitamini na 100 grama
Niacin 0.418 mg 2,5%
Piridoksin 0,052 mg 4%
Riboflavin 0,041 mg 3%
Vitamin A IU 2%
Vitamin C 9,7 mg 1,5%
Vitamin E 0,57 mg 4%
Vitamin K 19,3 mcg 13%

borovnica minerali
Kalcijum 6 mg 0,5%
Gvožđe 3,5 mg 0,28%
Magnezijum 6 mg 1,5%
Mangan 0,336 mg 14%
Cink 0,16 mg 1,5%

KUPOVINA I KORIŠĆENJE
Kupovati: jedre, tamnoplave bobice, sa beličastim pepeljkom, koji je, u stvari, prirodna zaštitna prevlaka. Treba da budu bez peteljki i bez lišća i ujednačene krupnoće.
Izbegavati: borovnice koje su nagnječene, pa iz njih ističe sok. One su često veoma kvarljive, čak i plesnive u unutrašnjosti.

Najkorisnije su kada se konzumiraju sveže, sa šećerom, ili malo kuvane, radi očuvanja vitamina.
Čuvati ih do potrošnje u frižideru i koristiti ih u roku od dva-tri dana.
Ne prati ih pre stavljanja u frižider, jer se vlažne brže kvare. Kod oštećenih bobica oslobađa se enzim koji ubrzava kvarenje i razaranje vitamina. Ne treba ih držati u metalnim posudama, jer antocijan, pigment iz bobica, stupa u reakciju sa metalom i formira tamnu mrlju na voću i metalnom sudu.
Borovnice ispirati pre upotrebe ispod tekuće vode, zatim ih ocediti i prebrati radi odstranjivanja delova stabljike, lišća, i nezrelih plodova ili mekanih i oštećenih bobica.
Kuvanjem se razara vitamin C, a dolazi i do gubitka u vodi rastvorljivih vitamina B grupe. Kuvane borovnice postaju kašaste, jer toplota rastvara pektin koji daje čvrstinu.
U toku kuvanja može doći i do promene boje. Borovnice sadrže pored plavog i žuti pigment koji se u bazičnoj sredini, ako se pri kuvanju koristi bikarbona soda, kombinuje sa plavim pigmentom, tako da se dobije zelenkasto-plava boja prerađevine.
Blanširanje a naročito jako zagrevanje u toku konzervisanja, smanjuju sadržaj vitamina C koji sadrže sveži plodovi.

LEKOVITA SVOJSTVA BOROVNICE
-Deluje protiv dijareje (proliva)
-Ubija viruse infekcija.
-Laksativno deluje kod nekih osoba.
-Sprečava oštećenja na krvnim sudovima.

Koliko?
Čaša prirodnog soka borovnice ili 100 do 200 g svežih borovnica dnevno utiču na jačanje vida, bolje varenje, bolove u želucu i gastritis.
U ŠvedskoJ se proliv uspešno leči supom od sušenih borovnica, uz dodatak 5—10 g sušenih plodova.

Protiv virusa. Borovnice sadrže veliku koncentraciju sastojaka koji ubijaju bakterije i viruse. Prema ispitivanjima vršenim u Kanadi, izgnječene borovnice razaraju skoro 100% poliovirusa u toku 24 sata, čak iako su borovnice razređene 10 puta. Dokazano je, takođe, da tanin iz borovnice ubija mikrobe.

Borovnice i ribizle obiluju hemijskim sastojcima koji deluju protiv proliva. U stvari, prah sačinjen od pokožice crne ribizle se proizvodi i izvozi kao lek protiv proliva. Od sveg voča, borovnice i crne ribizle su najbogatije lekovitim sastojcima nazvanim antocijanozidima, koji uspešpo ubijaju bakterije Eshericia coli, izazivača proliva.
Borovnica za krvne sudove

Sastojci borovnica i cRNe ribizle mogu zaštiti krvne sudove od destruktivnog taloženja holesterola koji izaziva arterosklerozu ili dovodi do očvršćavanja arterija, koje postaju krte. Na taj način ovo voće pruža zaštitu protiv srčanih oboljenja i srčane kapi.

Istraživanja pokazuju da antocijanozidi iz borovnice i ribizle sprečavaju taloženje holesterola na zidovima krvnih sudova, naročito krvnih sudova mozga. Dijeta bogata holesterolom čini krvne sudove krtim, dok materije iz borovnica to stvrdnjavanje sprečavaju, tako da krv nesmetano struji kroz srce i mozak.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *