boranija kalorije

boranija kalorijeBoranija—Malo kalorija, puno gvožđa—velika lekovitost

Boranija je jedna od retkih namirnica koja daje tako malo kalorija (23 na 100 g), a puno gvožđa i drugih vrednih sastojaka kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i cink….
Boranija je posebno značajna za malokrvne osobe zbog obilja gvožđa. Pola činije kuvane boranije daje miligram gvožđa, a samo 20 kalorija (pasulj, recimo, 215 kalorija). Kada se uzme u obzir neznatna količina masti, holesterola i natrijuma, a znatna količina kalijuma i biljnih vlakana, boranija se smatra zdravom i lekovitom hranom.

Boranija kalorije na 100 grama
Energija 23 kalorije
Ugljeni hidrati 7,13 g
Proteini 1,82 g
Ukupno masti 0,34 g
Dijetalna vlakna 3,4 g 9%

Boranija vitamini na 100 grama

Niacin 0,752 mg
Pantotenska kiselina 0,094 mg
Piridoksin 0.074 mg
Riboflavin 0,105 mg
Tiamin 0,084 mg
Vitamin A 690 IU 23% dnevnih potreba
Vitamin C 16,3 mg 27% dnevnih potreba
Vitamin K 14,4 mcg 12% dnevnih potreba
Kalijum 209 mg
Boranija minerali na 100 grama
Kalcijum 37 mg
Gvožđe 1,04 mg 13% dnevnih potreba
Magnezijum 25 mg
Mangan 0,214 mg
Fosfor 38 mg
Cink 0,24 mg
Fito-hranljive materije
Karoten SS-379 mcg –
Α-karoten 69 mcg –
Lutein zeaksantin-640 mcg –

Boranija bi trebalo češće da bude u tanjiru zdravih osoba, ali i onih koje muči povišeni krvni pritisak i šećer u krvi, holesterol. Arginin iz boranije smanjuje nivo šećera u krvi i urinu. Kuvanjem se arginin ne uništava, pa se boranija preporučuje dijabetičarima, što češće, i to u vidu variva.
Biljna, odnosno dijetetska vlakna (ali ne konci) kojima je boranija bogata poboljšavaju varenje, održavaju urednu stolicu i snižavaju holesterol u krvi. Zbog znatnog sadržaja kalijuma boranija je i dobar diuretik koji pomaže izlučivanje tečnosti i štetnih materija iz organizma, pa se preporučuje i reumatičarima i onima koji imaju povišenu ureju u mokraći.

Sveža, nekuvana boranija sadrži protein-fazin, koji je otrovan, što znači da se boranija uvek mora kuvati. Sirovu boraniju ne bi trebalo čak ni probati.

Boranija se koristi na razne načine: kao kuvana (blanširana) dodaje se raznim salatama (sardina, tunjevina, piletina). Seckana boranija se stavlja u čorbe i dinstana jela, može se začiniti belim lukom, majčinom dušicom, kikirikijem, a servira se i sa sirom, ribom, mesom i piletinom.

U slučaju povećane ureje u mokraći piju se čajevi od boranije: oko 60 g zelene boranije kuva se 10 minuta u litru vode i nakon stajanja oko 12 sati, piju se po tri šolje dnevno — oko 20 dana uzastopno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *