blitva kalorijePostojbina blitve je Mediteran a o blitvi je među prvima pisao i čuveni grčki filozof Aristotel.Prvo Grci a zatim i Rimljani cenili su blitvu zbog njenih lekovitih osobina.Blitva je izuzno je bogata vitaminima K, A, C, E, magnezijumom, manganom, kalijumom, gvožđem i hranljivim vlakanima a sadrži i bakar, kalcijum, vitamine Bl, B2 i B6, proteine, fosfor, cink, folate, niacin, pantotenske kiseline…

I listovi i koren blitve, što su potvrdila i brojna istraživanja, obiluju hranljivim materijama, fitonutrijenatima (posebno antocijanom) i biljnim vlaknima što pomaže u prevenciji različitih obUka raka koji pogađaju organe za varenje.

Preliminarna istraživanja na životinjama pokazuju da bi sastojci blitve mogli da zaštite bubrege dijabetičara jer snižavaju nivo uree i kreatinina.

Vitamin K iz blitve je važan za zdravlje kostiju jer aktivira osteokalcin, glavni nekolagenski protein u kostima koji zadržava molekule kalcijuma. Ako vitamina K nema dovoljno manja je mineralizacija kostiju.

Blitva je bogata vitaminom A koji se u organizmu pretvara u beta karotin. Ovaj vitamin, između ostalog, štiti vid a deluje preventivno i protiv katarakte. Od nedavno se istražuje i uloga beta karotina u prevenciji kancera.Blitva ima malo kalorija.

Magnezijum, kojim obiluje blitva, reguliše nervni i mišićni tonus kao i delovanje kalcijuma. U nervnim ćelijama magnezijum blokira kalcijum i relaksira nerve dok manjak ovog minerala dovodi do preterane aktivnosti nervnih ćelija i čestih kontrakcija. Nedostatak magnezijuma utiče i na pritisak, grćeve u mišićima (uključujući spazam srčanog mišića, ili disajnih puteva) što utiče na pojavu asmatičnog napada, migrenu i umor.

Vitamini C i E iz blitve su moćni antioksidant koji smiruju upale i štite kardiovaskularni sistem.

Kalijum iz ove biljke održava krvni pritisak na normali i normalno funkcionisanje srca.

Hranljiva vlakana snižavaju holesterol i pomažu u prevenciji ateroskleroze. Vlakna, takođe, održavaju nivo šećera u krvi tako da se blitva preporučuje dijabetičarima.

BLITVA KALORIJE I HRANLJIVA VREDNOST

Obarena blitva kalorije (1 šolja, 175 g)
35 kalorija
3,68 g hranljivih vlakana
3,29 g proteina
0,03 g triptofana
960,75 mg kalijuma
150,50 mg magnezijuma
101,50 mg kalcijuma
57,75 mg fosfora
31,50 mg vitamina C
3,96 mg gvožđa
3,31 mg vitamina E
572,80 mcg vitamina K

Nekoliko dana možete da čuvate neopranu blitvu u frižideru (najbolje u najlonskoj kesi) a možete i da je blanširate i zamrznete.

Nemojte da kuvate blitvu u aluminijumskoj posudi jer oksalati iz ovog povrća reaguju sa metalom.

Drške blitve počnite da kuvate nekoliko minuta pre lišća jer im duže treba da se skuvaju.
Namotajte u listove blitve omiljeno povrće ih žitarice i pecite na srednjoj vatri.
Dodajte blitvu u omlet.
Maslinovo ulje, sok od limuna, beli luk i skuvanu blitvu pomešajte sa testeninom jer blitva kalorije.
Blitvu možete da koristite i kao zamenu za spanać.

OPREZ
Bolesnici sa kamenom u bubregu ili u žučnoj kesi, moraju da izbegavaju blitvu u većim količinama.