koka zero

SASTAV I NUTRITIVNA VREDNOST koka zero

Flaširana ili u limenkama, osvežavajuća bezalkoholna pića su napici dobijeni odgovarajućim tehnološkim postupkom od vode ili mineralne vode, šećera, biljnih ekstrakata, voćnog soka, žitarica, proizvoda od žitarica, uz dodatak arome, ugljen-dioksida (CO2) i raznih aditiva. Poznati su na tržištu pod raznim nazivima, kao oranžada, limunada, kola i drugi.

Bezalkoholna pića kalorije na 100 g

Coca Cola 40 kalorija
Pepsi 40 kalorija
Pepsi tvist 42 kalorije
Fanta 40 kalorija
Mirinda 43 kalorije
Sprite 40 kalorija
7 Up 41 kalorija
Šveps 52 kalorije
Coca-Cola Zero ima samo o,5 kalorija po jednoj limenki od 150 ml

Negazirani sokovi kalorije na 100 g

SOK od borovnica: 45 kalorija
SOK od breskva: 48 kalorija
SOK od grejpfruta: 48 kalorija
SOK od jabuka: 47 kalorija
SOK od jagoda : 44 kalorije
SOK od kajsija : 45 kalorija
SOK od kruška: 50 kalorija
SOK od narandža: 51 kalorija

Hranljivu vrednost ovih pića predstavljaju ugljeni hidrati, uglavnom šećer. Belančevina, masti, holesterola, kao i biljnih vlakana u njima nema. Ukoliko nisu veštački vitaminizirana, ova pića ne sadrže ni vitamine ni mineralne materije. Obično su zasićena šećerom, fruktozom ili skrobnim sirupom, dok su dijetetski napici zaslađeni dozvoljenim sredstvima za zaslađivanje, koji nisu kancerogeni.

Čaša voćnog osvežavajućeg pića ili tonika (»tonic water«) od oko 200 ml, sadrži oko 15 g šećera, a standardna limenka Cola—pića od 350 ml sadrži oko 35 g šećera. Dijetetski napici praktično nemaju kaloričnu vrednost, pa se koriste u dijetama za mršavljenje i dijetama dijabetičara.

Neka osvežavajuća pića obogaćena su vitaminom C, a neka sadrže i kofein, i to u znatnim količinama (Cola — napici). Na primer, 360 ml »Coca — Cole« sadrži 65 mg kofeina, »Pepsi — Cole« 43 mg, odnosno 42% više nego šolja ekspresso jake kafe. Ova pića obično sadrže veštačke boje i arome i smatraju se namirnicama kod kojih najveću pažnju treba obratiti na veštačke dodatke (aditive). Prednost kod kupovine treba davati onima koji imaju više prirodnih, a manje hemijskih dodataka. Kola — pića sadrže dosta šećera, karamela (bojenje), ortofosforne kiseline, aromatičnih ulja, ugljendioksida i kofeina. Pravi sastav je poslovna tajna. Fosfati u ovim pićima otežavaju korišćenje gvožđa iz hrane, pa malokrvna deca treba da ih izbegavaju.

KUPOVINA I ČUVANJE
Kupovati: dobro zatvorena i čista originalna pakovanja u bocarna ili nedeformisanirn limenkama. Plastične boce su sigurnije od lomljenja, ali one propuštaju vazduh, te dolazi do oksidacije sadržaja. Posle dužeg stajanja iz takve ambalaže se gubi CO2 i osvežavajuće svojstvo napitka. Pročitati sastojke na etiketi, pre kupovine, i prednost davati pićima koja sadrže više prirodnih sastojaka iz voća i povrća, u odnosu na ona koja sadrže samo šećer i razne aditive (boje, arome, konzervanse).

Izbegavati: napitke koji nisu originalno pakovani ili ne sadrže podatke na etiketi. Njih je rizično piti ukoliko se toče pod nehigijenskim uslovima, na primer, na ulici, na vašarima i drugim mestima, jer mogu biti bakteriološki neispravni, škodljivi, pa čak i opasni po zdravlje. Osim toga, u ova pića nesavesni proizvođači mogu dodavati i aditive koji imaju kancerogena svojstva i koji su zabranjeni, pošto kontrole nema kao u fabričkim točionicama i pogonima za proizvodnju.

Sa mnogo sintetičkih sastojaka su i razni koncentrati u prahu, pakovani u kesice, od kojih se rastvaranjem u vodi dobijaju napici koji imaju ukus, aromu i boju pravih sokova, ali su često potpuno sintetički. U njima je jedini prirodni sastojak uglavnom šećer, mada se ni on ne smatra prirodnim, a sve ostalo je sintetičko (aroma, boja, kiselina, konzervansi itd.).

Koristiti ih u umerenim količinama, uglavnom kada nema prirodnih sokova od voća i povrća, i to što manje onih koji se sastoje samo od šećera i aditiva za postizanje mirisa, ukusa, boje i sredstava za konzervisanje. Poznate su posledice korišćenja suviše šećera u ishrani, a još više štetnosti veštačkih sredstava za aromatisanje, bojenje i konzervisanje napitaka. Posebnu pažnju treba obratiti na dijetetske napitke sa veštačkim sredstvima za zaslađivanje, tim pre što se sumnja da neki mogu sadržati i kancerogene materije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *