beta karoten

Beta karoten provitamin vitamina A je antioksidans koji jača imunitet,obnavlja ćelije,štiti kožu od štetnih UV zraka i odlična je preventiva za mnoga maligna oboljenja…
beta karoten
Beta karoten je biljni pigment koji ljudski organizam pretvara u vitamin A.On u organizmu obavlja više funkcija,deluje kao antioksidans,odnosno apsorbuje velike količine slobodnih radikala i jača imunitet. Najvažnije je njegovo dejstvo na mlade ćelije u dubljim delovima kože i sluzokože – beta karoten im pomaže da sazru i zamene stare i odumrle ćelije na površini koje počinju da se ljušte.
On podstiče prirodno tamnjenje kože povećavajući količinu melanina, pigmenta koji deluje kao prirodna zaštita od štetnih UV zraka odgovornih za alergijske reakcije, isušivanje i prerano starenje kože.
Ovaj provitamin štiti i pluća, creva, mokraćne kanale, sinuse, štitnu žlezdu i žučnu kesu, što je veoma važno za preventivu od mnogih vrsta tumora.
U telu se pretvara u vitamin A koji kožu održava mekom i glatkom,štiteći je od infekcija.

Beta karoten tablete da ili ne?
Creva iz hrane uzimaju onoliko beta karotena koliko telu treba da napravi potrebnu količinu vitamina A-ni vše ni manje,a u slučaju preteranog unosa koža dobija žućkasto narandžastu boju ,pogotovo na dlanovima i tabanima ali beonjače ne menjaju boju kao kod žutice.Ta se bezopasna pojava zove karo-tenemija i nestaje čim se smanji unos karotenoida.Zbog ovoga izbegavajte unos beta karotena iz veštačkih izvora i ograničite se na prirodne izvore.

Beta karoten u hrani
Beta karoten široko je rasprostranjeni biljni pigment koji se nalazi u voću i povrću svih nijansi žute i narandžaste, pa sve do tamnozelene boje (šargarepa, dinja, kruška, jabuka, spanać, blitva, mango, bundeva).
Preporuke nutricionista u vezi sa ishranonn često sadrže savet”konzunnirajte obojeno voće i povrće”, a tu se misli upravo na ono bogato beta karotenom.Ovo voće je svima dostupno pa nema potrebe posegnuti za veštačkim izvorima u vidu raznih tableta i suplemenata.

PREVENTIVA ZA PROSTATU
Beta karoten i prirodni vitamin E moćni su antioksidansi. Oni učestvuju u preventivi karcinoma prostate, vezujući štetne slobodne radikale i štiteći nezasićene masne kiseline od oksidacije.

“ANĐEO ČUVAR” ALKOHOLIČARA
Budući da je jak antioksidans, odbrambena uloga beta karotena vrlo je značajna, a naročito za starije osobe koje imaju oslabljen imunitet. Neizostavan je sastojak krema za sunčanje, ali se preporučuje njegovo konzumiranje i u oralnorn obliku nekoliko nedelja pre intenzivnijeg iziaganja suncu. S obzirom na to da regeneriše sluzokožu, beta karoten smatraju “andelom čuvarem”alkoholičara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *