Bele namirnice sadrže najviše pigmenta aksontanina, koji je odgovoran za neutralnu bledo-žutu ili belu boju. Ovo voće i povrće sadrži i velike količine alicina, koji pomaže u snižavanju holesterola i pritiska i preventivno deluje na pojavu srčanih oboljenja i raka želuca.

Đumbir

Sadrži fosfor, gvožđe, megnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum vitamin C. Najčešće se koristi kao začin, ne toliko zbog ukusa koliko zbog toga što ima lekovita svojstva. Dobar je za umirenje kašlja kada se doda u topao čaj. Đumbir je i snažan antioksidans pa sprečava nastanak krvnih ugrušaka, snižava holesterol, tklanja grčeve, pospešuje rad jetre. Koristi se u svežem ili sušenom obliku. Supstanca kurkumin koja mu daje žutu boju ima pozitivno dejstvo na digestivni trakt, štiteći nas od karcinoma debelog creva i polipa.

Karfiol

Sadrži beta karoten, vlakna, biljne masti, biotin, vitamine A i C, gvožđe, kalcijum, sumpor, folnu kiselinu, fosfor, celulozu. Iako postoje beli i ljubičasti – imaju slične hranljive vrednosti. Karfiol se u ishrani koristi sirov (kao salata…), kuvan (najčešće dodatak supi ili čorbi), pohovan, ali i ukiseljen, kao zimska salata (turšija)… Pošto sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, karfiol se preporučuje u dijetalnoj ishrani. Dobar je u ishrani trudnica.

Banana

DjumbirBogata je gvoždem i kalijumom, a jod vitamina najviše ima vitamina B6. Osim navedenog banana sadrži,triptopan, vrstu belančevine koju itelo pretvara u serotonin koji poboljšava raspoloženje. Sadrži prirodne šećere – saharozu, fruktozu i glukozu, kao i obilje hranljivih vlakan i iz tog razloga trenutno nadoknađuje izgubljenu energiju. Istraživanja su pokazala da samo dve banane dnevno osiguravaju energiju dovoljnu za jednoipočasovni naporan rad. S toga ne čudi da vrlo često u trenutcima predaha vrhunski sportisti jedu

Bela zelen

Koren i list,upotrebljava se kao začin. Koren je odličan začin šupama, a lisnati deo ili peršun je dobar antiseptik i uroseptik, zbog velike količine vitamina C. Peršun treba jesti svež. Najbolje ga je sitno iseckati i začiniti prehlađenu supu ili salatu. Peršun je dobar i za neutralisanje jakog mirisa nakon jela sa behm lukom ih drugih začinjenih specijaliteta.
Istraživanja su, takode, pokazala da poboljšava koncentraciju, neutrališe prejaku kiselinu, smiruje nadražen želudac i smanjuje menstrualne tegobe.