Kao hranu i lek koristili su ga Feničani, Jevreji, Vavilonci, Persijanci, Stari Grci, Rimljani, Egipćani, Kinezi i Indusi, čak su mu pridavane i magijske osobine u borbi protiv uroka, veštica, zlih čini i vampira. I bez obzira na neprijatan miris, viševekovno korišćenje i naučna ispitivanja potvrđuju daje beli luk jedna od najlekovitijih namirnica.

Beli luk je jedna od oko sedamsto botaničkih vrsta roda Allium. Smatra se da potiče iz centralne Azije, odakle se raširio i u područje Sredozemlja. Zahvaljujući velikoj popularnosti u tradicionalnoj medicini i dokazanim farmakološkim delovanjima, ovo povrće služi kao baza za proizvodnju velikog broja farmaceutskih preparata.

U svežem stanju beli luk na sto grama prosečno sadrži:
vode – 64 %,
bezazotne ekstraktivne materije – 26 %,
azotne materije – 7 %,
mineralne materije (pepeo) – 1,45 %,
celuloze – 0,8 %,
masti – 0,06 %,
etarsko ulje – 0,1-0,36 %;
razne enzime, holin, jod, tragove urana.

Sadrži i vitamine B i C, provitamin A, magnezijum, gvožde, mangan, cink, (i, bor, bakar, kobalt, kalcijum, molibden i sumpor.U belom luku ima i malo saponina, flavonoida i drugih sastojaka.

beli luk

U narodnoj medicini beli luk se upotrebljava kao univerzalni lek. Pomaže kod velikog kašlja, gušobolje, glavobolje, grčeva u stomaku, srdobolje, sušice, tifusa, groznice, žutice, otoka, krajnika, zubobolje… Koristi se i protiv glista, pantljičare, kod čmička, lišaja, šuge, reumatizma, izostanka menstruacije.
Ako je redovno na trpezi povećava se odbrambena sposobnost organizma.

Ishrana bogata belim lukom štiti od različitih vrsta raka, uključujući i rak dojke, prostate i debelog creva.

Kad se glavica iseče, komponenta aliin prelazi u alicin. Alicin je nestabilan i pod uticajem kiseonika se razlaže izazivajući neugodan prodoran miris.Svež luk sadrži najviše alicina, koji inače ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo.

Koristi se za lečenje želudačnih tegoba i poboljšava varenje.

Beli luk ima blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem i disajne organe, čisti krvne sudove i usporava nastanak arterioskleroze.

Primenjuje se i kod nesanice, vrtoglavice, mučnine, umora.

Ova biljka se koristi i u ginekologiji, stomatologiji i u dermatološkoj praksi.

Stimuliše jetrine enzime koji služe kao “čistači” otrova.

Kod visokog krvnog pritiska dovoljno je svaki dan da se pojede, za svaki obrok (triput dnevno), čen belog luka.

Ublažava smetnje kod periferne cirkulacije i smanjuje krvni pritisak, a holesterol i trighceride normalizuje.

Obloge od belog luka deluju protiv čireva, otvorenih rana (posekoti-ne i ogrebotine), bradavica, gljivičnih infekcija…

Kod dijareje. U čašu vinskog ili jabukovog sirćeta stavi se sveže isceđen sok od 3-4 čena belog luka i popije.

Sirup za jačanje imuniteta. Ukuvaju se do gustine kao za slatko voda i šećer, a kada se skloni sa šporeta doda se isitnjeni beli luk. Odnos sastojaka je sledeči: koliko šećera, toliko grama vode i upola manje luka. Uzimati po 2-3 kašike dnevno.

Protiv bronhitisa upale pluća, astme. Izgnječi se čen belog luka u maloj kašičici, a zatim se stavi kod usana, usta zatvore i duboko na nos udiše pet minuta. Poželjno je zadržati dah, brojeći do 4-6, a tek onda lagano izdi-sati. Ovo bi trebalo da se radi ujutru i uveče 1-2 meseca

■ Jedna američka studija je pokazala da je beli luk odličan u borbi protiv starenja. Dokazano je da pomaže da se obnove ćelije u organizmu, a to važi i za oštećenu DNK.
■ Ako želite da doživite stotu, pijte dnevno pola litra jogurta s tri čena belog luka.
Neprijatan “miris” luka najefikasnije neutrališe žvakanje sirove ru-kole, peršuna, majorana i timijana. Ponekad je dovoljna i čaša mleka, ili čaša crvenog vina. Može da pomogne i grickanje semenki kima.

Beli luk je dobar i kada proklija

Ako vam se dogodilo da niste uspeli da iskoriste beli luk do kraja i on je proklijao, nije problem, jer i proklijao beli luk ima ono što nam treba!

Naime, beli luk koji je proklijao, odnosno pustio klice ima znatno veću nivo antioksidanasa nego sveži beli luk, bez klica. Ovo je rezultat studije objavljene u listu Journal of Agricultural and Food Chemistri.

Ova činjenica na prvu možda zvuči čudno, ali ako se zamislite i uzmete u obzir trenutni trend, gde sve veći broj prehrambenih firmi i restorana nudi proklijala zrna, onda priča dobija svoj smisao i vrednost pažnje.

Kako naučnici objašnjavaju tu pojavu? Evo što se događa: ‘Biljke su veoma osetljive na napad bakterija, virusa i insekata tokom klijanja’, kaže autor studije dr. Jong-Sand Kim. ‘To uzrokuje da proizvode jedinjenja pod nazivom fitoaleksini kako bi se odbranile od pomenutih parazita. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali korisna za ljudsko zdravlje ‘, dodaje on.

Na kraju kao zaključak samo možemo reći da je i proklijao beli luk iskoristiv, pa vam savetujemo da ga ne bacate nego pripremite kako ste i imali nameru.

Naučnici su ispitivanjima potvrdili da beli luk i nakon što je proklijao u sebi sadrži kvalitetne spojeve koji su dobri za lečenje ateroskleroze, snižavanje krvnog pritiska i smanjenju rizika od nekih vrsta raka.