beli luk

beli lukBeli luk se u narodnoj medicini smatra čudesnim lekom već hiljadama godina. Preporučivali su ga sveštenici, lekari i drugi narodni iscelitelji. Još oko 1500. godine pre naše ere u egipatskim papirusima zapisana su 22 recepta za lečenje lukom, i to glavobolje, bolesti grla, fizičke slabosti, astme, reume, hemoroida, čira na želucu, grčeva, gubitka apetita i dr. Hipokrat — otac medicine preporučivao je beli luk kao laksativ, diuretik i kao lek za čir na želucu. Vekovima su kineski i japanski lekari preporučivali luk kao lek za sniženje krvnog pritiska. U Indiji je veorna davno luk preporučivan kao prevencija protiv srčanih oboljenja i reume. U Engleskoj je čak proglašen afrodizijakom.

Beli luk je korišćen i kao antibiotik. U prvom svetskom ratu korišćen je protiv dizenterije i tifusa, a u drugom svetskom ratu pomoću njega su engleski lekari uspešno štitili ranjenike od sepse, trovanja i gangrene. Dr A. Švajcer koristio je luk u borbi protiv tifusa i kolere. Stolećima su mast spravljana sa belim lukom, gnječeni luk i inhalant korišćeni protiv tuberkuloze.

Oko 125 naučnih radova na temu lekovitosti belog luka, objavljenih u poslednjoj deceniji, potvrđuju iskustva narodne medicine i objašnjavaju složene procese koji se javljaju u prolongiranju srčanih oboljenja, srčanog udara, raka i široke palete infekcija.

LUK KAO ANTIBIOTIK
Nesporna je činjenica da beli luk uništava bakterije. Dr J. Čester identifikovao je mirisnu materiju zva-nu alicin sa antibiotičkim svojstvima. Testovi su pokazali čak da je jači od penicilina i tetraciklina.

Na stotine studija u svetu potvrđuju da je luk antibiotik protiv duge liste mikroba, izazivača raznih bolesti, uklju-čujući i botulizam, dijareju, dizenterijiu i tuberkulozu.

Alicin ima antibiotičko dejstvo ako je luk sečen ili gnječen, i to sirov, dok antibiotičko dejstvo gubi kada se kuva. U Japanu se hladnim postupkom proizvodi bez mirisna supstanca belog luka zvana »Kiolik«, koja se koristi kao antibiotik.
ZAŠTITA OD RAZNIH BOLESTI

Istraživači su utvrdili da sveži beli luk i ekstrakt belog luka imaju moćno dejstvo na jačanje imunog sistema u zaštiti od infektivnih bolesti, možda i od raka. Testovi rađeni u Floridi, SAD, pokazali su da ćelije iz krvi onih koji jedu beli luk ili koriste lekove na bazi belog luka za 140—160% imaju veću moć ubijanja ćelija raka, nego kod onih koji ga ne jedu i ne koriste lekove na bazi luka.

Puno je članaka u medicinskim časopisima u svetu napisano na temu zaštite kardiovaskularnih sudova, sniženja nivoa holesterola i stvaranja drugih zaštitnih materija protiv srčanih oboljenja korišćenjem belog luka. Istraživač iz Indije dr Bordia ustanovio je da se korišćenjem 18 češnjeva belog luka dnevno smanjuje težnja krvi da formira opasne ugruške kod srčanih bolesnika. Dejstvo fibrinolitičke aktiv nosti se kod zdravih ljudi poveeava za 130%, a kod srčanih bolesnika za 83%u toku tri meseca, ali postaje slabije nakon prekida tretmana belim lukom. U Indiji su, takođe, zaključili da se korišćenjem jedne osmine šoljice soka belog luka dnevno drastično smanjuje nivo holesterola u krvi u roku od dva meseca.

Naučnici na Kalifornija univerzitetu su došli do zaključka da 1 g ekstrakta belog luka (ili oko 9 češnjeva svežeg luka) smanjuje štetni LDL holesterol u krvi i triglicerida za 60—70%, dok korisni holesterol HDL istovremeno raste. Ukupni holesterol pri ovom tretmanu pada za oko 10—40%.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *