beli luk

BELI LUK
(ČEŠNJAK, ČESNIK, LUK, ČESEN)

— Pisci od ARISTOFANA do ŠEKSPIRA i naučnici od Plinija do Pastera podjednako hvale blagodeti beliog luka. —
beli luk
SASTAV KALORIJE VITAMINI HRANLJIVA VREDNOST
Veoma cenjena namirnica i začin za spravljanje raznih jela, a i kao sirovina za prehrambenu i farmaceutsku indu-striju.

Beli luk na 100 grama ima 138 kalorija a 1 češanj ima 3 kalorije
Beli luk sadrži dosta ugljenih hidrata, uglavnom šećera (20—27%), sirovih proteina (oko 7%) i mimeralnih sastojaka (0,8—1,4%), kao što su kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, jod, sumpor i fosfor.

Sirovi beli luk sadrži nešto biljnih vlakana, masti ima samo u tragovima, a bez holesterola je. Vitamina C ima oko 9 mg, odnosno 15% dnevne potrebe organizma, računato na 100 grama, a sadrži i dosta tiamina (vitamina B1) i eteričnih ulja.

U poslednje vreme pridaje mu se veliki značaj kao lekovitoj namirnici u borbi protiv raznih bolesti, a naročito kao efikasnom sredstvu za snižavanje holesterola u krvi.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kupovati: Čvrste, krupne glavice, sa kompaktnim češnjevima obavijenim celom ljuskom. Ako se ljuska lako skida i ako je glavica lagana za svoju veličinu, luk je uvenuo ili truo u unutrašnjosti.

Treba ga čuvati na hladnom, tamnom i promajnom mestu, da bi se sačuvao od isušivanja i proklijavanja, i tako se može čuvati nekoliko meseci. Ne treba ga stavljati u frižider.

KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE
Koristi se na razne načine u ishrani, od spravljanja supa do punjenja piletine. Pire od belog luka je veoma poznat kao sastojak raznih sosova, salata i drugih ukusnih i lekovitih mešavina- Naročito je koristan sitno seckani beli luk sa maslinovim uljem, namazan na hleb od integralnog brašna (celo zrno). Za gnječenje belog luka odnosno češnjeva postoje priručne spravice koje se mogu nabaviti u prodavnicama.

Treba ga ljuštiti i seći samo pre upotrebe, jer kada se seče, oštećuju se ćelije, pa enzimi pretvaraju sumporne sastojke lukau amonijak i mirišljave disulfite. Kuvanjem beli luk gubi aromatične sastojke i zato je blaži od sirovog.

Beli luk u prahu ili pilulama, kojem je preradom uklonjen prodoran miris, gubi lekovita svojstva u odnosu na sirovi.

LEKOVITA SVOJSTVA BELOG LUKA
• Pomaže varenje.
• Dobar je protiv infekcija, naročito crevnih parazita.
• Koristi se protiv nesanice, razdražljivosti, apatije i glavobolje.
• Poboljšava cirkulaciju krvi i odrzava elastičnost krvnih sudova.
• Snizava nivo holesterola i triglicerida u krvi.
• Prečišćava krv (antikoagulant).
• Stimuliše imuno sistem i odlična je zaštita od gripa i bronhitisa.
Sprečava i ublazava hronični bronhitis.
• Olaksava iskašljavanja.
• Sadrzi materije koje sprečavaju rak.
• Prolongira proces starenja.
• Sok od belog luka razblažen vodom dezinfikuje i pomaže zarastanje rana i opekotina.

Koliko belog luka jesti dnevno?
Samo pola glavice sirovog belog luka dnevno može povećati aktivnost u sprečavanju zgrušavanja krvi, tako da pruža zaštitu od srčanih napada. Samo nekoliko češnjeva dnevno mogu znatno sniziti nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Evo nekoliko recepata narodne medicine:

— za sniženje visokog krvnog pritiska i lečenje bolesti prostate preporučuju se 2—3 češnja belog luka posle jela, najbolje uveče;
— protiv ateroskleroze, za usporavanje starenja i protiv astme i gušenja dobro je koristiti sveži beli luk ili sok iz njega isceđen na kocku šećera ili, pak, jogurt u koji su stavljena 2—3 usitnjena ili mlevčna češnja belog luka.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *