beli luk limunUključivanjem belog luka i limuna u vašu ishranu, na jednostavan i jeftin način poboljšavate svoje zdravlje. Možda i ne znate da su ove namirnice mnogo više od običnih začina za vaša omiljena jela. Beli luk i limun mogu da snize holesterol i poseduju mnoga druga lekovita svojstva.

Beli luk i holesterol

Journal of Nutrition navodi studiju državnog Univerziteta Pensilvanije koja je utvrdila da suplementi od ekstrakta belog luka poseduju sposobnost da smanje LDL holesterol za 10 odsto, a ukupni holesterol za 7 odsto kod muškaraca sa visokim nivoom holesterola. Prema rezultatima, nekoliko vrsta suplemenata od belog luka mogu usporiti sintezu holesterola u organizmu, uključujući i suplemente koji se rastvaraju u vodi, kao i u obliku pilula.

Međutim, prava veza između belog luka i holesterola se osporava od strane nekih istraživača. Dok neke studije tvrde da beli luk može smanjiti holesterol, novije studije su pokazale drugačije rezultate. Prema studiji koja je izvršena na Univerzitetu Standford 2007. godine, beli luk nema značajan efekat na nivo holesterola. Studija koju je objavio Nacionalni centar za komplementarnu i alternativnu medicinu objašnjava da su učesnici doživeli vrlo malo ili nimalo promena u nivou holesterola, bez obzira na to da li su koristili suplemente od belog luka ili ga konzumirali sirovog.

Limun i holesterol

Prema Američkom dijetetskom udruženju, jedinjenje terpenoida pod nazivom limonen koje se nalazi u limunu može smanjiti LDL holesterol i ukupni nivo holesterola. Ovo zauzvrat može pomoći i u sprečavanju bolesti srca. Ostali elementi limuna takođe mogu doprineti snižavanju holesterola. Vitamin C, koga ima u velikim količinama u limunu, ima antioksidativno dejstvo koje sprečava da se holesterol lepi za arterije, objašnjava Readers Digest. Ovo su sve prednosti koje se pripisuju soku od limuna.

Kako pripremiti ekstrakt od belog luka i limuna?

Sastojci:

• 30 čenova očišćenog belog luka

• 5 organskih limunova (sa korom)

• 1 litar vode

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender/mikser i mutite dok ne napravite pire, zatim sipajte sadržaj u lonac i zagrevajte uz mešanje na tihoj vatri do tačke ključanja. Čim masa provri, isključite šporet i ostavite je da se ohladi. Posle hlađenja, sipajte sadržaj u tegle i odložite ih u frižider.
Upotreba:

Samo ½ šolje dnevno pre ili posle ručka je dovoljno da biste iskusili sve zdravstene prednosti ovog ekstrakta. Nastavite korišćenje tokom tri uzastopne nedelje, pa napravite pauzu u dužini od osam dana, a zatim ponovite ceo postupak.

Oni koji su zabrinuti zbog jakog mirisa belog luka, ne treba da brinu, jer neće žvakati beli luk s’obzirom da je ekstrakt u tečnom stanju, a i ne miriše loše.

Dodatne prednosti

Beli luk i limun takođe mogu ponuditi i nekoliko drugih zdravstvenih prednosti. Provode se studije koje istražuju potencijalne antikancerogene sposobnosti limonena. Prema Reader’s Digest, limunova kora takođe sadrži rutin, koji može da ojača zidove kapilara i vena. Sok od limuna sadrži limunsku kiselinu, koja može da smanji rizik od kamena u bubregu.

U međuvremenu, neki ljudi koriste beli luk za kontrolu svog krvnog pritiska i za sprečavanje otvrdnjavanja arterija. Prema Medline Plus, korišćenje sirovog belog luka je povezano sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak debelog creva, prostate i dojke.

Razmatranja

Iako je bilo studija koje povezuju konzumiranje belog luka i limuna sa snižavanjem holesterola i drugim zdravstvenim prednostima, ove namirnice ne bi trebalo uzimati kao zamenu za lekove. Obratite se lekaru pre nego što počnete lečenje bilo kojim režimom ishrane.

Upozorenje

Sveži beli luk može da poveća krvarenje, pa bi osobe sa poremećajem krvarenja trebalo da budu veoma oprezne sa količinom unosa ove namirnice. Suplementi od belog luka se ne preporučuju deci, trudnicama i dojiljama.