beli luk crni luk prazilukBeli, crni i praziluk su bliski rođaci,ne zna se koji je od njih najstariji, ali pretpostavlja se da je to crni luk. Zbog njegovih ogromnih lekovitih ,svojstava su ga još pre šest hiljada godina gajili Sumeri. Na Keopsovoj piramidi se nalazi tablica sa zabeleškom da su u trenutku gradnje piramide , izdaci za crni, beli i prazi luk za radnike iznosili 1.600 talenata srebra.

Pakleni zadah od luka
Sve tri vrste luka imaju najsnažnije dejstvo ako se jedu sveži, ali zadah posle njihovog konzumiranja izbija kroz sve pore u organizmu. Krivac za to su aliinska jedinjenja, a baš ona su veoma korisna i lekovita. Kuvanjem na visokoj temperaturi se njihovo blagodarno dejstvo gubi. Trebalo bi svakog dana pojesti 60 g svežeg ili barenog crnog luka i 5 g belog luka. Ovi najjači prirodni antibiotici sadrže i vitamine A, B, C i E, folnu kiselinu, nijacin, obilje flavonoida, kalcijum, fosfor, fluor, mangan, kalijum, gvožđe, bakar, silicijum, sumpor, cink i drug važne elemente u tragovima.

Etarska ulja imaju izrazito dezinfekciono dejstvo. Posle konzumiranja svežeg luka, isparljive materije se izlučuju i preko pluća i time pomažu u lečenju bakterijskih oboljenja disajnih puteva,a to ni iz daleka nije sve.

Lekovita svojstva luka
-Crni, beli i praziluk poboljšavaju apetit i podstiču varenje. Stimulišu želudac i creva i regulišu crevnu mikrofloru.
-Čiste arterije tako što rastvaraju ugruške krvi i štite od arterioskleroze, proširenih vena i hemoroida.
-Zahvaljujući velikom sadržaju cinka, mangana, silicijuma i sumpora čine kosu i nokte čvršćim.
-Smanjuju krvni pritisak, nivo šećera u krvi i holesterol.
-Jačaju odbrambenu sposobnost organizma, a navodno predstavljaju i dobru preventivu za rak prostate, želuca i debelog creva. Neka istraživanja pokazuju da se prilikom redovnog uzimanja belog luka rizik od nastanka tumora smanjuje za 30%.

-Ako imate osetljiv želudac, žuč ili jetru, crni luk i praziluk obarite ili izdinstajte. Beli luk nemojte gnječiti, već ga isecite na listće, kratko propržite na malo ulja i tek potom dodajte jelu.
-Praziluk je najmanje aromatičan. Više vitamina sadrži njegov zeleni deo, zato ga ne treba bacati. Najukusniji je dinstan na puteru provereni francuski recept! Ako ga imate previše, možete da iseći na komade i zamrznuti, tako može da izdrži do tri meseca.