Azuki pasuljKoštunjavi plodovi i semenke su vrlo hranljivi i dostupni u velikom izboru sorti. Azuki pasulj (Paseolus angularis) je crvenkasto seme veoma popularno zbog svoje hranljive vrednosti i pristupačnosti na tržištu. Najčešće se razlikuju dva tipa, osnovni i hokaido pasulj koji raste u Japanu, Kini i Americi. Ovaj pasulj je izuzetno zastupljen zbog svog povoljnog delovanja na zdravlje.

Nutricionističke činjenice o azuki pasulju

230 g azuki pasulja (što je oko jedne šolje kuvanog pasulja) ima odlična nutritivna svojstva:

Vlakna 16.8

Kalorije 294

Proteini 17.3 g

Masti 0.23 g

Ugljeni hidrati 57 g

Gvožđe 4.6 mg

Cink 4.0 mg

Kalijum 1223 mg

Folna kiselina 278 mg

Magnezium 119.6 mg

Azuki pasulj – povoljan uticaj na zdravlje
Evo nekih pogodnosti po zdravlje koje mogu proizići korišćenjem ovih nutritivnih semenki. U njima ima veliki broj hranljivih materija koji blagovremeno podstiču telo da se bori protiv infekcija. Imaju veliku količinu rastvorljivih vlakana, a izdanci azuki pasulja pospešuju rad creva. Vlakna u azuki pasulju takođe pomažu organizmu da se oslobodi holesterola i toksina iz tela održavajući ga zdravim. Poznat je i po svom isceliteljskom svojstvu i izlečenjima brojnih bolesti.

Ovaj pasulj pospešuje pravilan rad bubrega i poboljšava protok urina. Preko gvožđa, cinka, bakra, mangana, vitamina do kalijuma, azuki pasulj je skladište mnogih minerala koji pomažu normalnom funkcionisanju organizma. Njegovom konzumacijom može se na prirodan način smanjiti krvni pritisak jer ima visok nivo kalijuma, a nizak nivo natrijuma.
Pošto ima malo masti i kalorija, a dosta proteina, pogodan za ljude na dijeti jer je izuzetno hranljiv, a mogu ga konzumirati i vegetarijanci i tako zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za proteinima.

Azuki pasulj se u želucu lako vari jer ima dosta manje masti od bilo koje druge mahunarke. Delotvoran je i u održavanju srca zdravim tako što redukuje nagomilani holesterol u telu.

Inhibitori proteaze prisutni u pasulju zaustavljaju rast ćelija raka u ljudskom organizmu.

Medicinska upotreba

Kineska medicina ima neizmerne koristi od ovog hranljivog pasulja. Prema tradicionalnoj kampo medicini, redovan unos soka dobijenog iz pasulja sprečava pojavu hipertrigliceridemije kod mladih žena. Druga vrsta kineske medicine, nazvana šozuto, takođe zahvaljujući laksativnom i protivotrovnom svojstvu, koristi ovaj pasulj za tretiranje nefritisa, beri-beri i drugih oboljenja.

Azuki pasulj u trudnoći

Može se upotrebljavati u trudnoći da bi se obezbedili potrebni folati i drugi hranljivi sastojci. Proklijalo azuki seme je dobro za rešavnje problema krvarenja i pojave krvi u stolici.

Neželjena dejstva azuki pasulja

Iako ne postoje ozbiljni neželjeni efekti konzumacije ovog pasulja, kao i kod svih drugih pasulja može izazvati gasove ako pravilno ne ispare komponente koje uzrokuju nadimanje. Ovaj problem se može otklonit konzumiranjem u manjoj meri.