azijska tresnja

Ponekad je nazivaju ‘liči voće’ a ova egzotična azijska trešnja raste na velikom drveću koje može dostići visinu od čak 30 metara. Plod je crvenkasto-narandžaste boje, i ima koru koja se lako ljušti, a oblikom podseća na maline. Svki plod ima belo meso i jednu veliku, nejestivu košticu. Liči voće je sočno i ima blago kiseli miris i ukus, u poređenju sa grožđem.

Liči voće dobro podnosi stajanje, i ima odličan, svež ukus čak i nakon nekoliko nedelja skladištenja. Doduše, ljuska poprimi bron boju, što može ukazivati na pojačanu slatkoću.

Sušene azijske trešnje su veće, ali su slične suvom grožđu, i smatraju se pravim delikatesom u nekim zemljama. U dobrim uslovima čuvanja, mogu stajati i do godinu dana. Sveže ili sušeno, liči voće možete iseckati i dodati u voćnu ili povrtnu salatu. Popularna opcija su punjene azijske trešnje, sa krem sirom i orasima.

azijska tresnja

Ali, baš kao i sa ostalim voćem koje nije toliko poznato, postoje ljudi koji pokušavaju da naprave od njega skupo piće, suplement ili kapsule. A realno, dobićete najbolje od ovog voća ako ga budete jeli u sirovom obliku.

Liči voće i zdravlje

Drevna kineska legenda kaže da trebate biti posvećeni želji da budete zdravi, te da morate pojesti nekoliko liči trešanja svakog dana, kako biste upili sva njegova lekovita svojstva. Ne postoje podaci o tome da li je ova tvrdnja tačna ili ne. Ali, postoje medicinski dokazi da azijska trešnja može ublažiti kašalj, smanjiti bol u stomaku, i imati pozitivan efekat na tumore i natečene žlezde. Semenke liči voća se prepisuju za upalu testisa i neuralgiju.

Čaj od ljuski azijske trešnje navodno leči male boginje i dijareju. U Indiji, od mlevenih semenki pravi se čaj za stomačne probleme. Delovi kore drveta, cvetova i korena se koriste za pravljenje rastvora koji se grgoće i ublažava bol u grlu.

Liči voće je bogato dijetetskim vlaknima, koja pomažu organizmu u održavanju telesne težine. Jedan od nutrijenata kog ima u izobilju je oligonol, koji sadrži mnogo antioksidanata, spremnih da se izbore sa virusima gripa, poboljšaju protok krvi i zaštite kožu od UV zraka.

Azijska trešnja je puna vitamina C, i u jednoj porciji zadovoljava 119% dnevnih potreba organizma za ovim nutrijentom. Ovo svojstvo je važno, pošto pruža dodatnu zaštitu od prehlade i drugih infekcija, pomaže telu da razvija otpor na mnoge bolesti i bori se sa upalom.

Drugi hranljivi sastojci u liči voću uključuju: vitamin B, B6, kalijum (koji održava otkucaje srca i pritisak u normali, sprečava bolesti srca i moždani udar), tijamin, nijacin, folnu kiselinu, bakar (koji proizvodi crvena krvna zrnca, održava zdravlje kostiju, sprečava probleme sa štitnom žlezdom i anemiju). Svi su oni neophodni za metabolizaciju masti, ugljenih hidrata i proteina.

Ali, konzumirajte liči voće u umerenim količinama, pošto sadrži fruktozu, koja u prevelikim dozama može biti loša po zdravlje.

Oprez: postoje slučajevi u kojima je azijska trešnja izazvala alergijsku reakciju.

Nutricionistički podaci o azijskoj trešnji:

U porciji od 100 grama, u liči voću nalazi se:

 • 66 kalorija
 • 0g ukupnih masti, od toga 0% zasićenih i trans masti
 • 0mg holesterola
 • 1mg natrijuma
 • 17g ugljenih hidrata, od čega šećer čini 15g, a dijetetska vlakna 1gram
 • 1g proteina
 • 0% vitamina A
 • 1% kalcijuma
 • 119% vitamina C
 • 2% gvožđa

Procenti su zasnovani na ishrani od 2000 kalorija.

Istraživanja o liči voću

Naučnici su proučavali azijsku trešnju, zbog bogatog prisustva flavonoida, polifenola i proantocijanidina. Semenke od liči voća dokazano smanjuju rast kancerogenih ćelija u jetri i dojci.

Nova studija obuhvatila je efekte azijske trešnje u slučaju kolorektalnog raka i rezultati su ohrabrujući: u in vitro eksperimentima, kancerogene ćelije odumiru u mnogo većem broju, što dokazuje da se ekstrakt liči voća može koristiti kao jedna metoda lečenja kod kolorektalnog raka.

Ekstrakt azijske trešnje se pokazao kao inhibitor hepatoćelijskog karcinoma, vrste raka jetre, in vitro i in vivo.

Zdravi recepti sa azijskom trešnjom:

Liči jogurt

Sastojci:

 • 1 šolja jogurta (sa limetom, ili limunom)
 • pola šolje iseckanog liči voća
 • svež sok od limete
 • pola kašike meda
 • 6 kockica leda
 • ¼ kardamoma u prahu

Postupak:

 1. Sameljite sve sastojke u blenderu, dok ne postanu penasti
 2. Uživajte

Ova količina sastijaka dovoljna je za jednu porciju.

Azijska trešnja se prvi put pominje u kineskoj književnosti, 1059. godine, te se njeno uzgajanje širi sa Burme u Indiju oko 1600-te godine, a u francuske i engleske staklenike stiže u 19. veku. Zbog toga što posebno dobro uspeva u vlažnim, toplim područjima, liči voće odlično napreduje na Havajima, Floridi i u Kaliforniji nakon 1800. Azijska trešnja je sada internacionalno voće, i može se naći svuda, od Australije do Barzila, i od Burme do Afrike.

Prinos liči voća može biti prilično impresivan, drvo od 5 godina starosti ima oko 500 plodova, a drvo staro 20 godina, 4000-5000 komada voća. Jedno drvo na Floridi postavilo je rekord od 1200 tona po godini. Deluje da postoji velika razlika između dva tipa drveta- iz nekih curi sok (kao smola) a druga razlika može biti po izgledu samog ploda.

Zanimljivosti o azijskoj trešnji

Kada je vladar Vu Ti iz dinastije Han osvojio južnu prestonicu Kantona (Guangdong), tada je otkrio sočno, ukusno „laiči“ voće. Toliko mu se svidelo da je naručio 500 stabala, ali su sva umrla u ledenim severnim uslovima. Pokušao je ponovo, i dobio slične rezultate. Kasnije, zrelo drveće je pažljivo transportovano, kako bi se uspešno primilo.

Sažetak

Slatka i egzotična, azijska trešnja je jedna od tropskih užitaka, koja je mnogim ljudima nepoznata. Što je šteta, pošto je jako ukusna i sočna, bilo da je jedete svežu, ili kao deo jela. Kora azijske trešnje je crvena i lako se ljušti, i otkriva vam belo-providno meso.

Poput mnogog drugog voća uzgajanog u toplim, vlažnim klimama kao što su Kina, Indija i južnoameričke države, liči voće sadrži neverovatnu količinu vitamina C- 119% u porciji od 100 grama. Osim toga, u njemu se nalaze i brojni drugi hranljivi sastojci poput vitamina B, kalijuma, tijamina, nijacija, folne kiseline i bakra.