asai bobiceAsai bobice su nova superhrana kojadolazi iz Brazila. Reč je o egzotičnom voću punom vrednih sastojaka koje ima sposobnost da uspori razvoj leukemije, poboljša koncentraciju, varenje, seksualne funkcije i san, jer sadrži visoku koncentraciju antioksidanasa….

Asai bobice su dugo bile obavijene velom tajne jer rastu isključivo u Brazilu, na posebnim palmama u prašumama Amazona. U tradicionalnoj brazilskoj medicini korišćene su za dobijanje ulja koje je smatrano eliksirom protiv dijareje, čaj od korena ove biljke koristio se kod žutice, a sok od bobica protiv groznice. Iako bismo po ukusu, boji i izgledu mogli da ih uporedimo s našim borovnicama, asai bobice imaju čak sedam puta veću antioksidativnu aktivnost od borovnica! Prilikom proučavanja osobina i delovanja antioksidanasa iz raznih vrsta namirnica koje njima obiluju, došlo se do zaključka da ove bobice imaju vrednost iznad 1.000 na karakterističnoj skali, što je ubedljivo najviša koncentracija oa svih oblika prirodne hrane na svetu. Ujedno sadrže 19 vrsta aminokiselina kakvih ima i u jajetu, masne kiseline koje nalazimo i u maslinovom ulju, kao i vlakna koja imaju malu energetsku, a visoku hranljivu vrednost.

ASAI BOBICE BOŽJI PLODOVI
Kad se pogleda njihov sastav, nije čudo što su asai beri, kako ih zovu na engleskom govornom području,
dobile epitete “superhrana”, “božji plod” i “energetska bomba”. Ove tamne bobice sadrže vitamine C, B1, B2, B3, E i A, proteine, minerale magnezijum, kalcijum, bakar, cink, kalijum i gvožđe. U 100 g imaju 45 g vlakana, što je zaista specifično, jer nijedna druga voćka nije tako bogata vlaknima. Plod ove biljke je višestruko koristan: pomaže da se postigne zdrav san, oslobađa telo od toksina, reguliše nivo šećera u krvi, održava vrednosti holesterola u normalnim granicama, poboljšava vid i održava pravilno funkcionisanje celog tela. Neka istraživanja su pokazala da asai bobice mogu da uspore leukemiju, spreče razvoj hroničnih oboljenja kardiovaskularnog sistema i dijabetesa. Pošto su izuzetno jaki antioksidansi, često se može čuti da podmladuju, pa se odnedavno ulje asai bobica koristi u kozmetičkim preparatima. Možda je još važnije to što ne ispoljavaju nikakve štetne efekte i nuspojave.

ZDRAVSTVENE KORISTI OD ASAI BOBICA

USPORAVANJE STARENJA
Antioksidansi kojima asai bobice obiluju sprečavaju razarajuće dejstvo slobodnih radikala na ćelijskom nivou, štite organizam od starenja, obnavljaju ćelije koje pomažu da se koža sačuva i uvek izgleda dobro, čisto, da je zategnuta i sjajna. Ublažavaju bore i umanjuju štetu prouzrokovanu prekomernim sunčanjem, aerozagađenjem, pesticidima i pušenjem. Kožu održavaju svezom i mladalačkom.

BOLJE PAMĆENJE I RASPOLOŽENJE
Asai bobice poboljšavaju mentalne sposobnosti. Zbog boljeg protoka krvi, mozak funkcioniše efikasnije, održava se endokrini balans, sprečava senilnost i depresija, poboljšava raspoloženje. Asai bobice povećavaju izdržljivost za svakodnevne obaveze i podižu nivo energije, što je veliki plus ako vas muči hronični umor, od kojeg danas pati većina ljudi.

REGENERACIJA MIŠIĆA
Visok nivo vitamina B i aminokiselina u asai bobicama pomaže da mišići budu zdravi i da se pravilno razvijaju. Zato se posebno preporučuju onima koji su zainteresovani za mišićnu regeneraciju kod slučajeva hipertrofije, kao i onima koje se bave bodibildingom.

JAČANJE IMUNITETA
Uništavanjem štetnih materija u telu putem prirodnih antioksidanasa, pomažu u borbi protiv raznih bolesti. Slobodni radikali uništavaju ćelijske membrane belih krvnih zrnaca i imunoglobulina, koji imaju glavnu
ulogu u borbi protiv bolesti. U prisustvu antocijana koji se dobija iz asai bobica, krvne ćelije su oslobođene slobodnih radikala u većoj meri, što im omogućava optimalno dejstvo.

PREVENCIJA BOLESTI SRCA
Asai bobice sadrže mnogo esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega 6, omega 3, omega 9 i fitosteroli. Istraživanja su pokazala da su ovi sastojci ključni u prevenciji srčanih oboljenja i da mogu da pomognu onima kod kojih je već dijagnostikovana neka vrsta ovakvih tegoba.

ASAI BOBICE ZA MRŠAVLJENJE
Jednostavan razlog za efikasno delovanje kod mršavljenja jeste to što su asai bobice vlaknaste strukture, pa doprinose osećaju sitosti i smanjuju potrebu za hranom. Esencijalne masne kiseline snižavaju šećer u krvi i tako obuzdavaju apetit.

JAČANJE SEKSUALNE ŽELJE
Asai bobice imaju reputaciju da pojačavaju seksualnu želju. Stabilniji nivo holesterola može da pojača proizvodnju testosterona i estrogena, koji su važni za održavanje libida.

KAKO NABAVITI ASAI BOBICE?
Kod nas, mnoge prodavnice zdrave hrane i apoteke nude razne proizvode od asai bobica, u obliku soka, praha, kapsula. Svi suplementi i dodaci ishrani prave se od zamrznutih bobica. Međutim, važno je imati na umu da nisu svi asai proizvodi jednako vredni. Ako pogledate spisak sastojaka, videćete da mnogi proizvođači u stvari stavljaju vrlo malo asai bobica u svoje proizvode, pa tako možete kupiti ASAI SOK u kome je samo 15% asai bobica.