angina pektoris simptomi i uzroci

Angina pektoris (stezanje u grudima)—Kako popraviti oštećeno srce—
Angina pektoris ishrana i prirodni lekovi
Zbog ozbiljnosti angine pektoris treba se pridržavati saveta lekara. Manifestuje se grčevitim napadima bolova u grudima u predelu srca, iza grudne kosti, reflektuje se na vrat, vilicu, levo rame i ruku. Zbog jačine napada bolesnik oseća strah od smrti. Za vreme napada angine pektoris koristi se nitroglicerin, ispod jezika. Napad angine pektoris dolazi usled napora i uzbuđenja i traje oko 5 minuta, retko duže.

Postoji veza između angine pektoris i visokog krvnog pritiska, nivoa holesterola, gojaznosti, dijabetesa, nedostatka fizičke aktivnosti i pušenja, a ovi faktori inače utiču i na veći rizik od srčanog udara. Takođe, naučno je utvrđeno da su kod 2/3 bolesnika od angine arterije sužene, očvrsnule i krte, a među njima ima i srčanih bolesnika, anemičara i onih sa viškom hormona tiroidne žljezde.

Preporučuje se miran život i umerena uravnotežena ishrana, bez masne i hrane sa dosta holesterola. Naročito je podesna ishrana koja utiče na snižavanje nivoa holesterola u krvi. Pušenje, slanu hranu i korišćenje alkoholnih pića u neumerenim količinama treba izbegavati, kao i napore, uznemirenost i izlaganje velikoj hladnoći.

Za jačanje srca i smirenje napada angine prirodnim putem utiču i: pomorandža, limunov sok, beli i crni luk, kamilica, lipa, matičnjak i crveni glog.

Prirodni lekovi za anginu pektoris-Receptura
-Svakodnevno piti mešavinu od 3 dl soka mrkve, 1 dl soka celera i 1 dl soka spanaća.

-Koktel sokova borovnice i limuna piti što češće. Ovim koktelom, takođe, grgoljiti grlo više puta dnevno.

-Tri puta dnevno piti po kašiku sirupa od belog luka: u šećerni sirup od jednakih delova šećera i vode usuti isitnjeni beli luk i kuvati, dok uvri na polovinu tečnosti.

-Sveže jaje razmutiti sa zaslađenom vodom i piti dva puta dnevno.

-Dve kašike brašna od belog kukuruza kuvaju se 2 minuta u 4 dl vode. Tečnost se pije tri puta dnevno posle jela, po 1 šolja.

-30 g cveta gloga preliti sa litrom ključale vode, nakon stajanja od 10 minuta, procediti i piti kao hladan napitak tri puta dnevno po čašu.
-Od mešavine matičnjaka, kumina i odoljena uzeti 2 kašike i preliti sa 2 dl ključale vode, nakon 30 minuta ocediti i piti šolju tri puta dnevno, posle jela.

-Kašiku mešavine jednakih delova sušenog lista jagode, maline, kupi-ne i ribizle preliti sa 2 dl vode i kuvati oko 5 minuta. Nakon hlađenja procediti i sa tečnošću ispirati grlo grgoljenjem. Koristan prirodni lek za anginu pektoris je, takođe, ispiranje grla zaslađenom komovicom više puta dnevno posle toga komovicu ispljunuti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *