alkohol kalorije

Alkoholna pića su od fermentisanih prirodnih šećera i skroba, koji se fermentacijom pretvaraju u alkohol.Kalorije unete iz alkohola,nutricionisti obično nazivaju “prazne kalorije” jer nemaju nikakvu hranljivu vrednost.
alkohol kalorije
Alkohol sadrži 7 kalorija po gramu
S druge strane, četiri vrste nutritijenata daju našem telu kalorije koje se mogu iskoristiti za proizvodnju energije: masti, ugljeni hidrati, proteini i alkohol. Proteini i ugljenih hidrata imaju oko četiri kalorije po gramu, jedan gram masti sadrži 9 kalorija alkohol – 7 kalorija po gramu. (1 gram – 1/4 kašičice)

Proračuni pokazuju da ako ste na nekoj od dijeta za mršavljenje ili samo pazite na liniju, možete sebi da dozvolite po neko alkoholno piće u izuzetnim prilikam.
Pića kao što su rakija i rum ne sadrže ugljene hidrate.
Pola čaše crnog vina sadrži 2 grama ugljenih hidrata,a ista količinu belog vina – 0,9 grama.
Količina ugljenih hidrata u pivu varira u zavisnosti od marke, ali mala flaša piva (330 ml) sadrži oko 12 grama ugljenih hidrata.

Ne bi trebalo da popijete više od dva pića dnevno, bez obzira na svoju ishranu.Sve niskokalorijske dijete i dijete bez ugljenih hidrata čak i zabranjuju konzumiranje alkohola.

Ljudsko telo ne može da skladišti alkohol kao masti. Dakle, on se gotovo odmah pretvara u energiju. Kada mislite o tome, isprva zvuči dobro, ali u praksi dovodi do narušavanja drugih procesa, kao što su sagorevanje masti i apsorpcija hranljivih materija.

Kalorije u alkoholnim pićima

1 mala flaša piva – 170 kcal-mada može značajno da varira u zavisnosti od proizvodjača
1 krigla Heineken piva od 250 ml sadrži 110 kalorija
1 čaša 125 ml crnog vina – 90 kalorija
1 čaša 125ml belog vina – 120 kalorija
1 čaša 125ml šampanjca – 100 kalorija
1 čašica 25 ml Konjaka – 55 kalorija
1 čašica 25 ml Viskija – 55 kalorija
1 čašica 25 ml Votke – 55 kalorija
1 čašica 25 ml likera – 65 kalorija

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *