ph
Organizam se sastoji od 80% alkalnih i 20% kiselih elemenata, što znači da i hrana treba da bude izbalansirana u ovom odnos, jer je više od 150 degenerativnih bolesti povezano sa aciditetom uključujući rak, dijabetes, artritis, srčana oboljenja, kamenje u bubrezima i žučnoj kesi, hipertenziju, osteoporozu…

Da li ste se nekad zapitali šta su pili naši stari, a šta mi danas pijemo? Možda će deka, ili baka da vam kažu da su samo u izuzetnim prilikama popili flašicu klakera, kokte, ili nečeg sličnog, dok su svakodnevno žed gasili vodom, svežim jogurtom, bozom, mineralnim vodama…
A, kada je reč o jelima, razlike su još drastičnije! Ne toliko u načinu ishrane, koliko u kvalitetu današnje hrane, načinu konzerviranja….
i povećanoj količini aditiva, hormona i pesticida.

Odavno se zna da je najvažnije da se na pravi način kombinuju kisele i bazne namirnice. Još je Hipokrat rekao da je acidoza (povećana kiselost krvi i tkiva) najštetnija od svih stanja.

Naš organizam se sastoji od 80% alkalnih i 20% kiselih elemenata, što znači da bi hrana koju koristimo trebalo da bude izbalansirana u ovom odnosu. Savremen način života, fizički i psihički stres, loša ishrana i loš kvalitet hrane, međutim, narušili su tu ravnotežu. Trebalo bi da se zna i to da svaki organ ima specifičnu reakciju – želudac zahteva kiselu sredinu, pankreas i žučni sok su pretežno alkalni i njihov zadatak je da neutrališu kiseline i održe pH krvi u optimalnim granicama. Pritom sve što radimo, uključujući način života i ishranu, gura nas u kiseli status. Metaboličke funkcije i vežbanje, međutim, stvaraju mlečnu kiselinu, pa telesne tečnosti pokazuju pH vrednosti između 4,5 i 7,5.

Šta je pH vrednost?
To je mera kiselosti, odnosno baznosti, ispitivane sredine, a kreće se u rasponu od 0 do 14. Na primer prevelika količina proteina u hrani, posebno kod ljudi koji se slabo kreću, dovodi do povećanja mokraćne kiseline i drugih kiselih produkata. Kada se organizam “zakiseli” – višak kiseline mora da se neutrališe mineralima, a ako ih nema dovoljno u krvi – mobilišu se oni iz kostiju i zuba.

Zdrav organizam je alkalan!

Naučnici i lekari su dokazali daje više od 150 degenerativnih bolesti povezano sa aciditetom, uključujući rak, dijabetes melitus, artritis, srčana oboljenja, kamenje u bubrezima i žučnoj kesi, hipertenziju, osteoporozu… Sva ova oboljenja razvijaju se u kiseloj sredini siromašnoj kiseonikom.

Većina sa prvim dolaskom zime gotovo gori od želje da pojuri na pijacu kupi mandarine, grejpfrut, pomprandže…da bi se zaštitili od bolesti. U strahu od bolesti skloni smo preterivanju i u želji da sačuvamo zdravlje zakiselimo organizam do te mere da umesto da sprečimo bolest mi joj zapravo otvorimo vrata.

I prema kineskoj filozofiji telo i vrućina su YANG a zima, hladnoća i kiselo voće su YIN. Da bi ravnoteža bila uspostavljena, kiselo voće trebalo bi da jedu oni koji žive u toplim klimatskim uslovima gde to voće i raste! Svaki pomak za jedinicu u pH skali znači 10 x veću kiselost (pad sa pH 7 na pH 6 znači 10 x veću kiselost, sa pH 7 na pH 5 čak 100 x veću kiselost itd.).

Luj Paster je posćavio teoriju da su klice uzročnici bolesti, ali je na samrti rekao: “Bakterije su ništa, unutrašnja sredina je sve”.
Kad su pića u pitanju razlike postaju još drastičnije. Za neutralizaciju čaše koka kole, čiji je pH 2,5, potrebno je da popijemo 32 čaše alkalne vode čiji je pH 10! Da bi organizam normalno funkcionisao potrebna je dobra hidratacija, elektrolitni i pH balans.Tako na primer dehidratacija je primarni razlog za malaksalost i usporenje metabolizma, a gubitak samo 1-2% telesne vode može da smanji pažnju, koncentraciju i fizičke sposobnosti. Preterana upotrebna napitaka koji sadrže kofein (kole,čaj) kontradiktorno pospešuju gubitak tečnosti i dovode do dehidratacije.

U slučaju elektrolita, vežbe i produžena fizička aktivnost prouzrokuju njihov gubitak, što je problem za sprovodenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića. Zbog toga se savetuje redovno dnevno uzimanje alkalizovanih tečnosti koje sadrže najneophodnije minerale kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum…

TABELA ALKALNOSTI I KISELOSTI NAMIRNICA

Visoko alkalne namirnice

morska so
mineralna voda
crni luk
krompir peršun
lubenica
kupus
sočivo
boranija
pivski kvasac
morske alge

Srednje alkalne namirnice
paprika
beli luk
asparagus
peršun
brokoli
masline
šargarepa
kajsija

Slabo alkalne
maslinovo ulje
peršun
celer
krastavac
banana
borovnica
jagode
bundeva
pečurke
breskva

Jako kisele
puding, žele
obična so
pivo
šećer, kakao
sladoled
ćuretina
lešnici, orasi
koka kola
alkoholno sirce

Srednje kisele
kafa
svinjetina
lignje
kikiriki
kravlje i kozje mleko
seme bundeve
beli pirinač
paradajz
šljive
mlečni proteini

Slabo kisele
med
ovčiji i kozji sir
puter
piletina
suncokretovo ulje

Termički obrađena hrana menja pH vrednost, pa se savetuje da jedete više presno!

Simptomi acidoze
bolovi u zubima tokom žvakanja
grčevi u mišićima
suva kosa
krti nokti sa uzdužnim brazdama
alergija
opadanje kose
anemija
depresija nervoza
zimogrožljivost