alge u ishrani

alge u ishrani Preko 2 hiljade enzima u aigama su od velikog značaja za metabolizam i probavni sistem.

Alge i pročišćavaju krv, a samim tim i telo, tako što za sebe vezuju toksine iz tela. Kod oštećenja bubrega uzrokovanog intoksikacijom žive i različitim lekovima, alge regenenšu oštećene ćelije. Alge su izuzetno bogate provitaminom A, vitaminima B, C i E, manganom, cinkom, magnezijumom, kalcijumom, bakrom, selenom, jodom i dnigim elementima koji izgrađuju antioksidansne enzime u telu enzimi nas oslobađaju slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje i dovode do štetnih promena. Sigurna zaštita, koju alge pruzaju l uticu na mnoge bolesti, od infarkta. astme, aritmije, demencije, moždanog udara, šećerne bolesti, raznih kožnih bolesti, anemije, hipovitaminoze i dr.

Alga Hlorela
Alga Hlorela je zelena slatkovodna alga, Koristi se već dugo godina u svrhu blagotvomog delovanja na ljudsko zdravlje. U Japanu je svakodnevno konzumira 7 muliona ljudi. U Tajlandu ima nekoliko farmi za proizvodnju hlorele, kapaciteta više hiljada tona. Bugarska isto proizvodi ovu algu, koja se koristi u kozmetici, stočarstvu i veterini. Najbogatiji je izvor hlorotila (deset puta više nego detelina). Hloroiil pročišćava organizam. Oni koji ne konzumiraju velike količine mesa i mlečnih proizvoda koriste ovu algu jer sadrži mnogo proteina, esencijalnih aminokiselina i vrlo malo masnoće. Sadrži i veliku količinu antioksidanasa, vitamina B kompleksa, vitamina E i C, magnezijuma, kalcijuma i dr. Hlorela stimuliše proizvodnju interferona i T limfocite, čime se povećava sposobnost imunog sistema u odbrani organizma od virusa, bakterija, toksina i dr. Sadrži i enzime koji utiču na varenje, Ova alga se množi velikom brzinom, tako da, ako je konzumiraju deca, ona počinju brže da rastu. Uzimanje hlorele štiti od srčanih oboljenja, smanjuje krvni pritisak i holesterol u krvi i tako usporava proces starenja. Osim toga, problemi vezani za zaboravnost, artritis, depresiju počinju da se smanjuju.

Alga sprulina
Spirulina je bogata hranljivim sastojcima i daje se sportistima jer krepi ljude s probavnim problemima, kod povišenog pritiska, šećera, kod stresa i depresije, poboljšava jasnoću uma. Danas milioni ljudi širom sveta koriste ovu algu. Prirodni je antioksidans i jača imuni sistem, zarašćivanje rana i smanjuje veličinu tumora. Smanjuje nivo holesterola u krvii preporučuje se umesto vitamina A. Sadrži velike količine vitamina B12 koji je od važnosti za stvaranje krvi, osigurava potrebnu energiju a naročito je važna za normalni razvoj neurona i njihovo funkcionisanje. Tri puta je bogatija vitaminom E od sirove pšenične klice, a ima dva puta više belančevina od soje i tri puta više od goveđeg mesa, ribe, jaja, Tokom 1996. godine istraživači su objavili da ekstrakt spiruline sprečava umnožavanje virisa SIDE u ljudskim ćelijama i u perifernoj krvi.

Alge Kelp
Alge Kelp je naziv za grupu algi koje su vrlo hranljive. Poznato je da hrani senzorne nerve, veliki i mali mozak i produženu moždinu. Sadrži alginu kiselinu koja za sebe vezuje radioaktivne i teške metale i izbacuje ih iz organizma. Jako je dobar antikarcinogen, Osim toga sadrži antioksidanse i deluje protiv krvnih ugrušaka i pojave tromba. Štiti od arterioskleroze, jer smanjuje nivo holesterola, krvni pritisak i šećer. Kelp je bogat jodom, koji je neophodan za metabolizam i pravilan rad endokrinih žlezda, naročito štitne žlezde. Doprinosi smanjenju težine ako je ono povezano s problemom štitne žlezde. Vrlo je bogat izvor vitamina i minerala uključujući i nezamenljive oligo-elemente. S obzirom da su to sve hranljivi sastojci u prirodnom obliku, lako se apsorbuju. Biljna vlakna kelpa vezuju za sebe toksine u digestivnom traktu, poboljšavajući varenje, olakšavaju rad bubrega i samim tim i kvalitet krvi. Interesantno je da pomaže i kod upale zglobova, artritisa. Kelp se uzima uz hranu, ali je zbog visokog sadržaja joda potrebna kon- sultacija sa lekarom, ako postoji problem poremećaja štitne žlezde.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *