kineski-kupusBok čoj (kineski kupus) je jedna od najdostupnijih vrsta kupusa kineskog porekla. Ima tamno zelene listove i uske glavice sa belim stabljikama. Koristi se kao omiljeni sastojak u pan-Azijskoj kuhinji. Idealan je za stir-fraj (brzo prženje) i supe, veoma je popularan materijal za salate i ima sposobnost da svako jelo učini privlačnim, ne samo vizuelno već i ukusom.

Ovo povrće je jestivo i u sirovom i u kuvanom obliku. Možete ga fino iseckati za ukras, ili ga jednostavno iseći po svojoj volji. Može ostati svež oko 6 dana ako se čuva na odgovarajući način u frižideru. Bok čoj je višestruko korisno povrće, koje se gaji tokom cele godine. Ovaj članak daje uvid u devet najvećih prednosti ovog neverovatnog povrća.

1. Izuzetno hranjljiv

Kineski kupus predstavlja paket sa odličnim hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima i proteinima; da spomenemo samo neke od njih – selen, fosfor, gvožđe, magnezijum, vitamini C, B, A i K, natrijum. To bok čoj čini izvrsnom i zdravom namirnicom. U ovom povrću se u izobilju nalazi vitamin D, koji pomaže u apsorpciji minerala kao što je kalcijum, na taj način čineći zglobove, kosti i zube jakim i zdravim.

2. Pomaže pri mršavljenju

Konzumacija kineskog kupusa u supi i u salatama je ne samo zdrava, već i vrlo efikasna opcija, ako vam je potrebna opcija za mršavljenje. Jedna porcija kineskog kupusa sadrži samo 9 kalorija i zanemarljivu količinu masti. Takođe je veoma zasitna, i može se jesti u velikoj količini bez osećaja krivice zbog gojenja.

3. Detoksikacija i jačanje imunog sistema

Ovo povrće je idealno za uništavanje slobodnih radikala u obliku toksina. Ako se konzumira dnevno u pristojnoj količini, on detoksikuje sistem za varenje i pomaže u očuvanju imuniteta tela. Pomaže u otklanjanju toksina iz celog tela i tako jača imuni sistem.

4. Koristan je za vid

Ishrana koja redovno uključuje kineski kupus obezbeđuje prevenciju katarakte i makularne degeneracije.
Poboljšava vid i sprečava pojavu mana oka kao što je kratkovidost.

5. Sprečava opstipaciju

Kineski kupus je poznat po tome što čini čuda za oslobađanje od hroničnog zatvora. Dijetalna vlakna koja on pruža pomažu u poboljšanju metabolizma crevnog trakta koji teži da bude usporen. Za dobijanje najboljih rezultata preporučuje se da se konzumira uveče.

6. Sprečava starenje

Ako želite da sačuvate svoju vitalnost i mladalački izgled, onda vas kineski kupus može spasiti. On je veoma koristan u umanjenju posledica starenja tela, pošto predstavlja antioksidant koji pomaže u eliminisanju slobodnih radikala. Uz obilato korišćenje bok čoja, bore i bolovi u zglobovima mogu biti neutralisani.

7. Povoljan je

Kineski kupus je jedno od najjeftinijih povrća na tržištu. Veoma je pristupačan pa se stoga može kupovati u velikim količinama, kao što je i potrebno za pripremu supa i salata.

8. Uvek je dostupan

Kineski kupus ne samo što je jeftin, već se i gaji tokom čitave godine. Ne morate da čekate nijednu sezonu kako biste uživali u njemu, pošto je uvek dostupan u svakom marketu.

9. Pomaže u lečenju mnogih poremećaja i bolesti

Kineski kupus sadrži beta karotene i mnoge slične hemikalije koje pomažu u prevenciji smrtonosnih bolesti, kao što su bolest srca, rak, visok krvni pritisak i tako dalje. Veoma je koristan u lečenju oboljenja kože kao što je ekcem. Ljudi koji uključuju bok čoj u svoju svakodnevnu ishranu zaštićeni su od hroničnih bolesti poput artritisa, gihta i reume.

Kvalitet bok čoja može se utvrditi pomoću njegovih svežih i sjajnih listova. Treba koristiti samo sveže glavice, jer one koje su bajate ili istrulele, sa mrljama na listovima, mogu biti štetne. Treba takođe voditi računa o tome da se bok čoj opere pre upotrebe, kako biste dobili optimalne rezultate.