namirnice bogate kalcijumomSvi znamo da je mleko namirnica bogata kalcijumom a u ovom članku vam donosimo pregled još 9 odličnih namirnica koje su bogate kalcijumom.

Kelj
Svaki dan preporučuje se uneti 1000 miligrama kalcijuma , a samo jedna čaša mleka sadrži 280 miligrama . Iako je mleko odličan izvor ovog minerala , velik je broj ljudi intolerantan na laktozu pa izvore kalcijuma treba da pronađu na drugim mestima . Odlična zamena je kelj koji telo lakše apsorbuje nego mleko , a dve šolje sadrže oko 201 miligram kalcijuma . Za razliku od kelja , drugo zeleno povrće lisnatno kao što su spanać i blitva remete apsorpciju kalcijum .

Bademi
Osim kelja , bademi su pravi izvor kalcijuma , minerala neophodnog za zdrave kosti i zglobove . Šoljica ovih orašastih plodova zadovoljava gotovo polovinu preporučenog dnevnog unosa , odnosno 457 miligrama kalcijuma .

Losos
Osim što je prava riznica omega – 3 masnih kiselina i proteina , losos obiluje i kalcijumom . Jedna prosečna porcija sadrži oko 882 miligrama kalcijuma , a ako se kombinuje sa keljem , prava je poslastica za kosti . Preporučuje se konzumiranje ove namirnice bogate kalcijumom više puta nedeljno.

Susam
Semenke susama vrlo su bogate kalcijumom – samo jedna kašičica sadrži 88 miligrama ovog minerala . NJihova prednost je u tome što se mogu koristiti u PANIRANJE mesa , dodati salatama ili žitaricama za doručak .

Chia semenke
Slično kao i semenke susama , chia semenke dobar su izvor kalcijuma . U samo 30 grama semenki ima oko 179 miligrama kalcijuma i lako ih se može uklopiti u svakodnevnu ishranu . Odličan su dodatak salatama , domaćem hlebu i žitaricama za doručak .

Sardine
Sardine su baš kao i losos bogate kalcijumom , bilo da se pripremaju sveže ili jedu iz konzerve . Jedna konzerva sadrži oko 888 miligrama kalcijuma , zdrav je izbor za večeru i zadovoljava gotovo ceo dnevni unos ovog minerala .

Sok od narandže
Sok ceđene narandže jednako je dobar izvor nutrijenata koji izgrađuju kosti kao i mleko . Telo ga baš kao i kelj lakše apsorbuje nego mleko i mlečne proizvode , a jedna čaša može sadržati i do 349 miligrama kalcijuma .

Sojino mleko
Sojino mleko obogaćeno kalcijumom odlična je zamjena za kravlje . Jedna šoljica u proseku sadrži oko 300 miligrama kalcijuma , što je trećina preporučenog dnevnog unosa .

Tofu
Jednako kao i sojino mleko , i tofu je odličan za kosti . Pola porcije tofua jednako je čaši mleka , dok cela zadovoljava skoro pola preporučenog dnevnog unosa . Tofu se može dodati salatama ili pripremiti u kombinaciji sa gljivama i povrćem .