Postoje mnoge namirnice koje malo jedemo jer mislimo da nisu zdrave. Međutim sve namirnice je dobro jesti, ali u umerenim količinama jer sadrže neke komponente koje su potrebne našem organizmu. Pogledajte koje su to namirnice iznenađujući zdrave i treba ih konzumirati.

1. Girice

Slane girice Vam možda više deluju kao natrijum bomba nego kao zdrava hrana. Međutim girice su bogate omega-3 masnim kiselinama koje štite organizam od svega, od depresije do bolesti srca. Možete ih jesti u obliku glavne hrane ili kao užinu.

2. Kafa

Ne odustajte od kafe. Neke studije su pokazale da 500 do 600 miligrama kafe dnevno tojest pet do šest šoljica kafe mogu da dovedu do nesanice i nervoze. Dve šoljice kafe dnevno su sasvim dovoljne da bi se smanjio rizik od pojave raka i dijabetesa i obezbedio zdraviji i dugovečniji život.

zdrave namirnice

3. Jaja

Ljudi obično izbegavaju da jedu jaja jer se plaše holesterola. Međutim najnovija istraživanja su pokazala da jaja neće dovesti do povećanja holesterola već naprotiv izuzetno su zdrava. Potrebno je pojesti najmanje 3 jajeta dnevno da bi organizam dobio potrebnu količinu proteina i drugih hranjivih sastojaka koji su pre svega bitni za jaku i zdravu mišićnu masu.

4. Vino

Ne treba preterivati sa alkoholom, međutim od davnina se zna da je crveno vino zdravo. Alkohol i antioksidanti u crvenom vinu mogu da zaštite arterije od oštećenja i samim tim da spreče bolesti srca. Pijte crveno vino, ali u umerenim količinama.

5. Lubenica

Mnogi smatraju da lubenica nema hranjivih sastojaka jer 92% lubenice čini voda. To nije tačno. Lubenica sadrži likopen koji je moćan antioksidant, pored toga je i dobar izvor kalijuma i vitamina A i C.

6. Avokado

Mnogi ne mogu da jedu avokado jer je previše mastan. Međutim ta masnoća je zdrava za srce i sprečava pojavu raka. Takođe avokado sadrži vitamine E, C i B6, folnu kiselinu, riboflavin i biljna vlakna i pojačava apsorpciju nekih hranjivih sastojaka u organizmu. Ne treba ga previše jesti jer je visokokaloričan.

7. Kokice

Možda ste iznenađeni, ali ako gledate film i potrebne su Vam grickalice najbolje je da uzmete kokice. Prema najnovijim istraživanjima kokice sadrže više antioksidanata i vlakana od voća i povrća. Jedna porcija kokica obezbeđuje više od 70% dnevne potrebe organizma za žitaricama. Najbolje je da kokice spremate na vatri ili ringli jer tada imaju manje kalorija. Ako se spemaju u mikrotalasnoj onda imaju dvostruko više kalorija, ali mogu da budu i kancerogene zbog sastojaka samog pakovanja.