da li kikiriki goji

Da li kikiriki goji?

S obzirom na kalorije koje sadrži jednostavno se može zaključiti da bi kikiriki trebalo da bude namirnica koja goji ali…

Hranljive materije koje ćete dobiti iz kikirikija će vam pre pomoći da smršate nego da se ugojite. Osobe koje redovno jedu kikiriki obično imaju manje kilograma u odnosu na one koji uopšte ne jednu orašaste plodove, zaključak je istraživanja iz 2015. godine. Loša strana kikirikija jeste ta što sadrži puno kalorija, pa ako ne pazite na količinu koju jedete, stvarno mogu biti odgovorni za dodatne kilograme.

100 grama kikirikija sadrži 570 kalorija što znači da pakovanje od 50 grama koje veoma lako možete da pojedete sadrži 285 kalorija.

Kada se pitate da li kikiriki goji možete lako izvući zaključak ako računate da jedan kilogram sala ima oko 7000 kalorija.

Na osnovu ovoga možete shvatiti i koliko kikiriki goji.Oko 1250 grama (1 kg i 250 grama) kikirikija će vas ugojiti za 1 kg težine u salu.

da li kikiriki goji

Oprezno sa kalorijama

Kada pokušavate da smršate, treba da vodite računa o kalorijama koje unosite, kao i o broju kalorija koje potrošite kroz dnevne aktivnosti. Kalorije su primarni razlog zbog kog morate biti oprezni sa kikirikijem. Jedna porcija od 30 grama suvo prženog kikirikija sadrži 166 kalorija, a kikiriki pržen na ulju sadrži 170 kalorija. Jedna porcija je šaka, što je oko 28-32 kikirikija. A obzirom na to koliko je ukusan, jasno je zašto je tako lako premašiti ovu količinu i ugojiti se.

Masti u kikirikiju

Jedna porcija od 28 grama kikirikija sadrži 14 grama masti, što je oko 126 kalorija. Ova količina masti se može ‘ugurati’ u ishranu, doklegod ukupni procenat masti ne prelazi 20-35% ukupnih kalorija. Masti u kikirikiju sastoje se uglavnom od zdravih, nezasićenih masti. Istraživanje iz aprila 2014. godine, pokazalo je da ishrana bogata nezasićenim mastima, pogotovo mononezasienim mastima obično izaziva veći gubitak kilograma nego ishrana puna zasićenih masti.Zbog ovoga kikiriki iako je namirnica koja lako goji u malim količinama (1 šaka dnevno) može biti deo dijeta za mršavljenje jer ova količina kao užina lako zasiti i bolji je izbor od slatkiša ili čipsa.

Podstiče brži osećaj sitosti u stomaku

Umesto da dodaje kilograme, kikiriki vam može pomoći da smršate ako jedete jednu šaku dnevno umesto slatkiša čipsa ili sličnih grickalica, pošto sadrži puno nutrijenata koji će vas zasititi: proteini i vlakna. Vlakna imaju veću zapreminu, što fizički izaziva osećaj sitosti. Proteini i rastvoriva vlakna usporavaju kretanje hrane iz stomaka, što produžava osećaj sitosti duže vremena. Ove hranljive materije sprečavaju skok šećera u krvi i stabilišu njegov nivo, što vam pomaže da održavate telesnu težinu. Jedna porcija kikirikija ispunjava 9% dnevnih vrednosti vlakana i 13% proteina, baziranih na ishrani od 2000 kalorija.

Koliko kikirikija treba da jedete

Kikiriki je jedna od opcija koju možete jesti kako biste povećali unos proteina. Ali, ograničite veličinu porcije i zamenite neke od uobičajenih izvora proteina kikirikijem, umesto da ih samo dodate u ishranu. Pošto kikiriki u većim količinama goji preporučljiva količina kikirikija i drugih orašastih plodova je 20 grama dnevno. Nemojte jesti kikiriki preliven medom, karamelom i slične vrste. Svi oni sadrže istu količinu kalorija kao običan kikiriki, ali ćete u jednoj porciji dobiti i 4-6 grama dodatog šećera, što je 1-1,5 kašikica kristal šećera, a to definitivno goji.