ortofosforna kiselina

Da li ste ikada jeli fosfornu kiselinu? Verovatno jeste. Fosforna kiselina se koristi za skidanje rđe, kao veštačko đubrivo i kao sastojak u mnogim proizvodima za čišćenje kuće. Zbog čega bi neko konzumirao takvu hemikaliju? Zato što se fosforna kiselina često dodaje u sokove i slične namirnice kako bi im dala bolji ukus.

Šta je fosforna kiselina? Reč je o čistoj supstanci bez mirisa, koja se često dodaje u koka-kolu i slična pića. Fosforna kiselina ukus čini intenzivnijim, a istovremeno sprečava razvoj mikroorganizama, koji se lako razmnožavaju u namirnicama punim šećera.

Sigurno znate zašto su sokovi loši za zdravlje, ali verovatno ne znate da se u njima nalazi i fosforna kiselina. Fosforna kiselina može izazvati dijareju, grčeve u stomaku, mučninu i povraćanje. Da vidimo zbog čega je fosforna kiselina loša za ljudsko zdravlje.

Šta je fosforna kiselina ?

Fosforna kiselina je neorganska kiselina, bez boje i mirisa. Hemijska formula fosforne kiseline je H3PO4. Forforna kiselina može biti u tečnom ili kristalnom obliku, korozivna je za metal, kao i za ljudska tkiva. U industriji hrane se koristi jer je jeftina, poboljšava ukus i dobar je konzervans.

ortofosforna kiselina

Kada pričamo o industrijski pravljenim namirnicama koje sadrže fosfornu kiselinu (ortofosforna kiselina), sokovi tamne boje je sadrže mnogo više nego ostali sokovi. U jednoj konzervi soka može biti i do 500 mg fosforne (ortofosforna) kiseline. Izuzetak su tamna piva, koja obično sadrže vrlo malo ove kiseline. Zbog čega se onda ova kiselina koristi u prehrambenoj industriji ako je toliko štetna? Da bi hrana (posebno sokovi) imala oštriji, pikantniji ukus.

U kojoj se sve hrani i piću nalazi fosforna kiselina? Ona se često nalazi u sokovima nalik na koka-kolu, u ledenim čajevima u konzervama i bocama, kao i u napicima od kafe u konzervi, u slatkim štanglicama od žitarica, kao i u proizvodima od mesa i peradi, gde se dodaje za poboljšavanje ukusa. U nekim zemljama je dozvoljeno dodavati fosfornu kiselinu u tvrde sireve i druge mlečne proizvode, kako bi im se poboljšala pH vrednost.

Fosforna kiselina obično ima sledeće oznake na deklaracijama proizvoda:

  • E338
  • Ortofosforna kiselina
  • Fosforna kiselina
  • Pirofosforna kiselina
  • Trifosforna kiselina
  • Hidrogen fosfat

Ako ova ortofosforna kiselina može da „pojede“ rđu sa metala, šta onda radi našem organizmu? Naravno, ništa dobro.

Zašto je fosforna kiselina opasna po zdravlje?

Smanjuje gustinu kostiju

Sprovedeno je nekoliko naučnih ispitivanja kako bi se utvrdilo da li ortofosforna kiselina negativno utiče na gustinu kostiju. U jednom takvom istraživanju je učestvovalo 1.413 žena i 1.125 muškaraca. Utvrđeno je da osobe koje redovno piju koka-kolu imaju drastično manju gustinu kostiju u odnosu na ljude koji je piju jednom mesečno ili ređe. Sa druge strane, nije dokazano da sokovi koji ne sadrže fosfornu kiselinu bilo kako utiču na gustinu kostiju.

S obzirom na to da ti ostali sokovi ne utiču negativno na gustinu kostiju, a da, sa druge strane, čak i koka-kola bez kofeina ima loš uticaj na zdravlje, izveden je zaključak da je ortofosforna kiselina jedan od najvećih neprijatelja zdravih kostiju.

Izaziva bolesti bubrega

Česta konzumacija koka-kole i sličnih sokova bogatim fosfornom kiselinom se smatra uzrokom problema sa mokrenjem, hroničnih bubrežnih bolesti i kamena u bubregu. Zdravi bubrezi izbacuju suvišan fosfor iz organizma. Fosfor se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, tako da ga obično unosimo u dovoljnim količinama. Problem nastaje kada ishranom uzimamo mnogo fosfora. Fosforna kiselina u sokovima je vrlo problematina, jer lako dovodi do viška fosfora u organizmu.

Smanjuje količinu nekih nutrijenata u organizmu

Previše fosfora u ishrani (posebno ako pijete mnogo sokova) smanjuje količinu kalcijuma u organizmu. Suviše fosfora loše utiče na iskorišćavanje minerala u organizmu – gvožđa, magnezijuma i cinka. Deficit bilo kog od ovih minerala lako dovodi do različitih zdravstvenih problema.

Povećava kiselost organizma

U prehrambenoj industriji, fosforna kiselina se koristi da doslovno zakiseli sokove i hranu. Da li su kiseline loše? Neke mogu biti zdrave, poput omega-3 masnih kiselina. Međutim, fosforna kiselina ne spada u zdrave. Zahvaljujući fosfornoj kiselini, koka-kola spada u najkiselija pića.

Da li ste znali koja je pH vrednost koka-kole? Većina ovih proizvoda ima pH vrednost između 2,5 i 4,2. Da bismo bolje razumeli tu pH vrednost, 7 je neutralna pH vrednost, a 0 najkiselija. Jasno je zbog čega onda treba izbegavati ovakva pića.

Oštećuje tkiva

Fosforna kiselina se često koristi za uklanjanje rđe, tako da nije čudno što uništava i ljudska tkiva. Osim toga, koristi se i za čišćenje metala, i u industriji veštačkih đubriva. Često se nalazi i u dezinficijensima i deterdžentima. Ova kiselina spada u jake, i koristi se u hemijskoj industriji. U čistom obliku, fosforna kiselina može izazvati teške opekotine. Zato je neobična činjenica da takvo jedinjenje često koristimo u svojoj ishrani. Kao korozivna hemikalija, fosforna kiselina može iritirati oči i kožu, nos, grlo i pluća. Sasvim sigurno, ovo ne zvuči kao poželjan sastojak nečega što treba jesti ili piti.

Najbolje zamene za gazirane sokove

Pošto se ortofosforna kiselina u organizam najčešće unosi kroz sokove, potrudite se da pronađete zdraviju alternativu.

Ako ne možete bez gaziranih pića, opredelite se za mineralnu vodu –ne sadrži fosfornu kiselinu i nezdrave šećere, a sadrži dosta minerala.

Kombuha je sjajna zamena za sokove. Mehurići se javljaju kao posledica fermentacije, a tu je i mnogo probiotika, vitamina iz B grupe i enzima. I kokosova voda je odlična zamena za sokove.

Nekoliko reči na kraju

Ako sadržaj štetnih šećera u sokovima nije dovoljan razlog da prestanete da ih pijete, sledeći važan razlog je fosforna kiselina. Ovaj nezdrav konzervans se koristi u brojnim namirnicama. Obavezno čitajte deklaraciju na proizvodima i potrudite se da izbegavate one koji sadrže fosfornu kiselinu (obratite pažnju i na proizvode od sira i mesa).

Fosforna kiselina uništava rđu na metalu, tako da nije teško zamisliti šta sve može uraditi ljudskom organizmu. Dokazano je da fosforna kiselina izaziva gubitak koštane mase, te je posebno štetna za decu i starije ljude. Hronična oboljenja bubrega su još jedna teža posledica česte konzumacije fosforne kiseline. Fosforna kiselina smanjuje apsorpciju nekih minerala u organizmu, a povećava kiselost organizma, što je dobitna kombinacija samo u slučaju da želite da se razbolite.

Koka-kola i sva njoj slična pića sadrže mnogo fosforne kiseline, a često mogu da stvore i zavisnost. Ipak, postoji mnogo zdravijih alternativa, koje su takođe izvrsnog ukusa, a poboljšavaju vam zdravlje umesto da ga uništavaju.