kuvana psenica

Kuvana pšenica i zdravlje

Pšenica belija vodi poreklo iz jugozapadne Azije i od davnina se u gotovo svim kulturama koristi u ishrani. A da li ste znali da se pšenica smatra i prirodnim lekom zbog sastojaka koje sadrži? Pšenica se pre svega smatra najvažnijom i najpoznatijom biljkom na svetu zato što proizvodi od pšenice čine čak trećinu ishrane svih nacija na svetu.

Pšenica sadrži vitamine, minerale, šećer, skrob i hormone.Kuvana pšenica belija je veoma bogat prirodni izvor vitamina B kompleksa i vitamina E. Kada su minerali u pitanju, u pšenici su najzastupljeniji cink, mangan, magnezijum i selen. Upravo zahvaljujući selenu, kuvana pšenica kao lek je idealna za zdravlje srca i krvnih sudova. I ne samo to, kuvana pšenica kao lek se može koristiti za mnoge druge zdravstvene tegobe kao što su problemi sa želucem, hronični umor, problemi sa cirkulacijom, razna kožna oboljenja, nedostatak vitamina itd.

Pored toga, kuvana pšenica blagotvorno deluje na creva, pa je zato dobra za probavu, sprečava nadimanje, zatvor, pojavu hemoroida, a i dobra je kao prevencija raka debelog creva.

kuvana psenica

Lekovitost kuvane pšenice se ogleda i u tome što redovnim konzumiranjem kuvane pšenice znatno smanjujete rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Konzumiranjem kuvane pšenice nekoliko puta u toku nedelje učinićete da se bolje osećate i budete zdraviji. Kuvana pšenica reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi i održava optimalan nivo krvnog pritiska, pa tako čuva čitav kardiovaskularni sistem. S obzirom na to da sadrži beatin, kuvana pšenica pomaže pri ublažavanju i lečenju mnogih hroničnih upala u organizmu.

Kuvana pšenica kalorije i nutritivna vrednost

Pšenica je veoma bogat izvor prirodni izvor beta karotena, vitamina E, kalijuma, magnezijuma, fosfora i gvožđa. U poređenju sa drugim žitaricama, pšenica ima najveći udeo proteina. 100 grama kuvane pšenice sadrži oko 150 kalorija, 13 grama belančevina, 2.5 grama masti i 70 grama ugljenih hidrata. Što se tiče masti, one se nalaze u klicama pšenice, dok mineralni sastojci čine omotač samog zrna. Najbolje je konzumirati integralno kuvano žito.

Integralno kuvano žito da li goji

Na pitanje da li integralno kuvano žito goji odgovor je ne! Kuvana pšenica ne samo da povoljno utiče na vaše zdravlje, nego čini i to da imate tanak struk. Štaviše, postoje raznorazne dijete koje su bazirane upravo na integralnom kuvanom žitu, jer je kuvana pšenica idealna za mršavljenje. Kuvana pšenica deluje tako što pruža osećaj sitosti i to čak i ako je jedete u malim količinama. Veoma je hranljiva, pa nećete imati potrebu mnogo da jedete druge namirnice, jer sama pšenica vam pruža dovoljno nutrijenata i energije koji su vam potrebni kako biste pravilno funkcionisali.

Dijeta sa kuvanom pšenicom pre svega obnavlja i podstiče aktivnost probavnog trakta, snabdeva organizam potrebnim vitaminima, mineralima, celulozom, bioaktivnim supstancama i hranljivim vlaknima. Kuvana pšenica za mršavljenje u kombinaciji sa mineralnom negaziranom vodom, zelenim čajem i sveže ceđenim sokovima između obroka, idealna je za one koji žele da se oslobode viška kilograma. Ako koristite kuvanu pšenicu za mršavljenje ne samo da ćete izgubiti višak kilograma, nego ćete popraviti i svoje opšte zdravstveno stanje, počev od izgleda kože, pa onda i svega ostalog. Naravno, pored konzumiranja integralnog kuvanog žita za mršavljenje, potrebno je da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, makar to bila svakodnevna šetnja, kako biste što pre postigli željene rezultate.

Kako skuvati pšenicu ?

Ako se pitate kako skuvati pšenicu, odgovor je veoma jednostavno. Daćemo vam recept kako najbolje i najjednostavnije skuvati pšenicu. Na vama je samo da ga isprobate. Najbolje je da pšenicu potopite da preko noći odstoji u vodi kako bi se što pre skuvala, mada to nije neophodno. Možete je kuvati i bez prethodnog stajanja u vodi, ali taj proces kuvanja će trajati nešto duže nego kao kada je stajala cele noći u vodi.

Kuvana pšenica recept

Da biste skuvali pšenicu, pre svega je važno da odaberete pravu pšenicu za kuvanje, a da biste skuvali pšenicu, potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 250 g pšenice
  • 800 ml vode
  • 1 ravna kašičica soli (po želji)

Prvo dobro očistite pšenicu, isperite je pod mlazom hladne vode, pa je potopite da odstoji tako celu noć kako bi omekšala. Kada pšenica prenoći, stavite je u šerpu, dodajte so i nalijte je vodom. Šerpu poklopite i stavite jena umerenu vatru da provri. Kada provri, smanjite temperaturu i ostavite tako da stoji na šporetu još oko sat vremena, dok pšenica potpuno ne omekša.

Kuvana pšenica sa mlekom i orasima

Kuvanu pšenicu možete jesti u kombinaciji sa raznim drugim namirnicama. Jedan od takvih recepata je i pšenica sa mlekom i orasima.

Da biste napravili pšenicu sa mlekom i orasima, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • Pšenica (količina po želji)
  • Iseckani orasi (količina po želji); to mogu biti i bademi ili lešnici, šta god da želite
  • Med
  • Mleko

Kuvana pšenica sa mlekom i orasima priprema:

Pšenicu dobro očistite i potopite je u vodu da prenoći kako bi omekšala i tako se brže skuvala. Sutradan je procedite, pa je ponovo nalijte vodom i stavite na umerenu vatri da se kuva sa poklopljenom šerpom. Kada voda provri, smanjite temperaturu, pa ostavite da se kuva sve dok pšenica sasvim ne omekša. Kada se skuva, procedite je, pa dodajte med i iseckane orahe (ili bademe ili lešnike) po želji i dobro promešajte. Na kraju je natopite mlekom i dobićete idealnu zdravu, domaću i ukusnu poslasticu.

Kuvana pšenica za dijabetičare

Kada je u pitanju kuvana pšenica za dijabetičare, on se preporučuje isključivo onima koji imaju tendenciju pojave dijabetesa tipa 2, jer konzumiranje kuvane pšenice u preporučenim dozama može znatno umanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Kuvana pšenica nuspojave

Iako se lekovitost kuvane pšenice ne dovodi u pitanje, morate imati na umu to da ona može izazvati alergijske reakcije jer sadrži gluten, pa se nikako ne preporučuje onima koji imaju alergiju na gluten. Kuvana pšenica takođe sadrži oksalate koji mogu dovesti do pojave kamena u bubregu ili žuči, ali do toga može doći samo ako svakog dana jedete kuvanu pšenicu duži vremenski periodu. Umerenim konzumiranjem kuvane pšenice (što podrazumeva dva do tri puta nedeljno) učinićete svoj organizam i telo zdravijim i snažnijim.