Po izboru stručnjaka Stivena Sinatre, poznatog američkog kardiologa, licenciranog bioenergetičara i psihoterapeuta, ali i stručnjaka za ishranu, ovo je 12 najboljih namirnica za dobro zdravlje. Pod najboljim, mislimo na najzdravije namirnice.

Ovo su namirnice koje se nalaze na svakodnevnom Sinatrinom jelovniku, a nadamo se da će se naći i na vašem.

1. Špargle

Pune su folne kiseline, vitamina C i prekursora glutationa.

2. Avokado

Sadrži puno vitamina E, glutationa i mononezasićenih masnoća koje ne zahtevaju odgovor insulina.

alakalne namirnice

3. Luk crni

Narežite sirovi luk na salatu. Sadrži mnoge važne flavonoide, posebno kvercetin koji jača imuni sistem, poboljšava zdravlje prostate i možda je najvažnija hranljiva materija odgovorna za tzv. francuski paradoks.

4. Spanać

Spanać sadrži lutein, koji pomaže u sprečavanju makularne degeneracije i važan je za zdravlje pluća i srca. On je takođe i jedan od najboljih izvora kalcijuma.

5. Divlje borovnice

Borovnice sadrže flavonoide koji ne samo što poboljšavaju makulu i mrežnjaču oka, već i pomažu moždanim neuronima u boljoj međusobnoj komunikaciji.

6. Sok od nara

Nar je snažan antioksidans koji dokazano pomaže u regresiji plaka karotidnih arterija i srca.

7. Bivolje meso iz slobodnog uzgoja

Izvanredan izvor proteina s minimalnom količinom zasićenih masnoća. Bez hormona, antibiotika ili dodanih hemikalija. Bivoli koji se hrane travom takođe sadrže neprocenjiv omega-3 masnoće.

8. Divlji  losos

Izvanredan izvor proteina i vitalnog karotenoida astaksantina. Ovaj Karotenoida sprečava peroksidaciju lipida i pomaže u popravljanju DNK: Sedamnaest je puta snažniji od piknogenola i pedeset puta snažniji od vitamina E. Od njega meso lososa ima narandžastu boju.

9. Brokoli

Brokoli je jedno od najzdravijih povrća jer sadrži sumporna jedinjenja koji pomažu u detoksikaciji organizma. Glavni je izvor antikancerogenih jedinjenja kao što su sulforafan i indol 3- karbinol. Pareni brokoli s belim lukom i maslinovim uljem posebno je dobra za srce.

10. Bademi

Odlične mononezasićene masnoće što sadrže gama tokoferol, vitalnu hranljivu materiju koja može neutralisati peroksinitrit radikal, opasni slobodan radikal koji napada ćelijske membrane.

11. Morske alge

Sadrže ukupno pedeset i šest minerala, posebno prirodni jod, koji je neophodan za rad štitnjače. Magnezijum, hlorofil i alginati su takođe bitni za optimalno zdravlje.

12. Beli luk

Pečeni čitavi režnjevi belog luka pomažu pri regulisanju krvnog pritiska i holesterola te pri detoksikaciji od teških metala, posebno žive i kadmijuma. Beli luk je u drugome svetskome ratu bio poznat kao ruski penicilin, jer on može neutralisati desetine bakterija, virusa i gljivica. On je savršena lekovita supstanca.