Ako vam sok od nekog povrća ili voća može dosta ojačati zdravlje, svakako ćete ga bar probati, zar ne? Uzmimo za primer sok od cvekle. Možda ne zvuči kao najukusniji sok na svetu, ali ćete se sigurno iznenaditi kada čujete koliko je zdrav.

Ovo je „vodič za početnike“ kada je reč o soku od cvekle, njegovoj hranljivosti i dobrom uticaju na zdravlje. Ovde ćemo objasniti zašto bi trebalo redovno piti sok od cvekle.

Da li je cvekla dobra za zdravlje?

Da li je cvekla uopšte zdrava? To verovatno zvuči kao veoma čudno pitanje, ali postoji dosta vrsta voća i povrća koje svakako nisu loše, ali nemaju ni neku spektakularnu nutritivnu vrednost. Cvekla spada u veoma zdravo povrće.

Jedna šolja seckane, sirove cvekle ispunjava 11% dnevnih potreba za vitaminom C, 22% dnevnih potreba za manganom i 37% od dnevnih potreba za folnom kiselinom. Cvekla je izvrstan izvor biljnih vlakana. Dakle, odgovor je da, cvekla je veoma zdrava.

Zbog čega je dobro piti sok od cvekle?

Sve što važi za cveklu važi i za sok od cvekle. Mada je sok od cvekle kaloričan, ima odlične nutritivne vrednosti. Kao i sirova cvekla, sadrži dosta folne kiseline, mangana i vitamina C.

Šta sad sve to znači u praksi i kako se to odražava na naš organizam?

11 stvari zbog kojih treba piti sok od cvekle

Pošto smo naveli nutritivne vrednosti cvekle, objasnićemo šta to tačno znači i zbog čega treba piti sok od cvekle. Odgovor je jednostavan – sok od cvekle je prava blagodet!

Podstiče mršavljenje i pomaže u održavanju optimalne kilaže

Cvekla i sok od cvekle lako zasićuju jer sadrže dosta dijetetskih vlakana. Pošto ćete se osećati značajno sitijim, nećete imati potrebu da toliko jedete i zaboravićete na grickalice. Ako jedete manje, to će vam pomoći da smršate ili održite željeni broj kilograma.

Sprečava pojavu katarakte

Sok od cvekle sadrži velike količine različitih tipova vitamina A, uključujući i beta-karoten. Beta-karoten je veoma važan za zdravlje očiju, a najvažnije njegovo svojstvo jeste da sprečava pojavu katarakte.

Snižava pritisak

Sok od cvekle sadrži dosta nutrijenata i nitrata, koji se u telu pretvaraju u azotnu kiselinu, koja pomaže u širenju i opuštanju krvnih sudova. To za posledicu ima snižavanje krvnog pritiska.

Smanjuje rizik od raka

Zbog mnoštva nutrijenata i antioksidanasa koje sadrži, sok od cvekle vam može dosta pomoći u prevenciji, pa čak i u lečenju nekih tipova raka. Jedno istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija soka od cvekle dosta pomaže u sprečavaju daljeg razvoja  tumora.

Odličan je protiv upala

Sok od cvekle je poznat po svojim antiupalnim svojstvima. Sok od cvekle će vam dosta ublažiti upalu u čitavom organizmu, a posebno u zglobovima.

Snižava šećer u krvi

Pošto sadrži dosta vlakana rastvorljivih u vodi, sok od cvekle je odličan za snižavanje nivoa šećera u krvi. Zato je sok od cvekle izvrstan dodatak ishrani za dijabetičare.

Za zdravu jetru

Sok od cvekle je odličan za jetru jer stimuliše funkciju jetre.

Za zdravo srce

Sok od cvekle je veliki prijatelj vašeg srca. Pošto sadrži i vitamine i vlakna, sok od cvekle pomaže našem srcu tako što snižava pritisak i holesterol i na taj način pomaže u optimalnom radu srca.

Olakšava respiratorne probleme

Velike količine vitamina C u soku od cvekle su odličan način da olakšate simptome astme, kao i da očistite svoj respiratorni sistem od svih virusa i bakterija koje mogu izazvati infekciju.

Usporava razvoj demencije

Neki stručnjaci smatraju da sok od cvekle podstiče moždane funkcije i da može usporiti pojavu i razvoj demencije. Nitrati u soku od cvekle podstiču cirkulaciju u mozgu, a posebno u frontalnom delu. Demencija se i razvija u frontalnom delu mozga.

Stimuliše rad seksualnih hormona

Hiljadama godina se cvekla i sok od cvekle koriste kao afrodizijak. Cvekla (i sok od cvekle) sadrže mineral po imenu boron, koji podstiče cirkulaciju i stimuliše lučenje seksualnih hormona.


Zaključak

Čak i ljudi koji generalno vole cveklu retko piju sok od cvekle. Sok od cvekle je poznat po svojoj zagasito crvenoj boji i, da budemo iskreni, ne baš najprijatnijem ukusu. Međutim, zbog dobrog nutritivnog profila i korisnih stvari koje sok od cvekle čini za naše zdravlje, makar pokušajte da ga ponekad pijete. Ovaj sok je odličan za vaše srce i mozak, i smatra se da može da spreči pojavu karcinoma.