Teško nam je da sačuvamo vitku liniju, jer češće koristimo prevoz, ostajemo kod kuće umesto da izađemo u šetnju i prejedamo se, ali ipak postoje neki prirodni načini kojima možete znatno ubrzati metabolizam i postići vitku liniju.

Mnoge biljke i prirodne mešavine koje ćemo navesti su odlične ne samo za ubrzanje metabolizma već i za celokupno zdravlje, zato razmislite o tome da ih dodate u svoju redovnu ishranju.

Evo 11 načina da prirodno ubrzate metabolizam:

ubrzanje metabolizma

1. Voda
Unos više vode ne samo da alkalizuje telo i pomaže u izbacivanju toksina, već pomaže i da se „ubije“ apetit kad dobijete napad gladi ili iznenadnu želju za nekom namirnicom. Ako pijete vodu pre, posle i tokom obroka, organizam će takođe znatno lakše svariti unetu hranu. Jednostavno zamenite sve zašećerene sokove, alkohol i ostala kalorična pića vodom.

2. Lecitin
Nalazi se u svim živim ćelijama. Lecitin prirodno ubrzava metabolizam i pomaže organizmu da brže sagori masnoće. Možete dodati lecitin u jutarnju porciju žitarica ili ga čak (u vidu granula) dodati u salatu ili peći. Takođe se može uzimati u vidu pilula kao suplement. Veoma je kaloričan, ali sadrži zdrave masnoće, koje podstiču mršavljenje. Ne samo da pomaže u topljenju masnoća, već takoće snižava povišen holesterol.

3. Morske alge
Morske alge sadrže jako mnogo joda, koji stimuliše rad štitne žlezde – žlezde koja reguliše rad metabolizma i svih organa u telu. Alge sutakođe veoma bogate hranljivim sastojcima i zdrave, jer su bogate aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Konzumiranje zdrave hrane znači da će organizmu biti potrebno manje hrane. Alge možete grickati sušene tokom dana i jesti ih za užinu.

4. Cimet
Ova fantastična biljka i začin koji se dobija iz kore drveta ima blagotvorna svojstva na brojne bolesti, pogotovo na dijabetes. Takođe pomaže u sagorevanju masnoća tako što pomaže kod detoksifikacije organizma. Istraživanja su pokazala da je masnoća u predelu stomaka posebno osetljiva na aktivne sastojke cimeta. Cimet takođe smanjuje nivo šećera u krvi i sprečava napade gladi, posebno kad su u pitanju slatkiši puni kalorija.

5. Hrom
Hrom je jedan od najboljih prirodnih „sagorevača“ masnoća. Najviše ga ima u paradajzu, ali su hromom bogata i jaja, određene vrste mesa, jabuke, banane i spanać.

6. Đumbir
Još jedna odlična namirnica sa brojnim blagotvornim svojstvima po zdravlje, đumbir takođe može pomoći u gubitku kilograma. U zaključku jednog istraživanja se navodi: „Đumbir je odličan za smanjivanje telesne težine bez smanjivanja izlučivanja lipaze iz pankreasa ili uticaja na nivo bilirubina, sa pozitivnim efektima na peroksizom i ’dobar’ holesterol“.

7. Mate
„Yerba mate“ na španskom je čaj koji se pravi u južnoj smerici. Vrlo je efikasan u kombinaciji sa izbalansiranom ishranom kad je u pitanju ubrzavanje metabolizma i gubitak suvišnih kilograma. Jedan od načina na koji ova biljka deluje je (zdravo) usporavanje varenja, što znači da duže osećate sitost i samim tim manje jedete. Aktivni sastojci ove biljke uključuju kvercitin i urzolinsku kiselinu.

8. Zeleni čaj
Zahvaljujući visokom sadržaju katehinskih polifenola, zeleni čaj je jedan od najboljih sagorevača masnoća i neverovatno ubrzava metabolizam. Postoji mnogo kliničkih istraživanja koja su dokazala da zeleni čaj znatno pomaže u bržem sagorevanju masnoća.

9. Gorka pomorandža
Posebno kad se kombinuje sa drugim biljkama koje ubrzavaju metabolizam, gorka pomorandža odlično utiče na mršavljenje. Ekstrakt gorke pomorandže prirodno sadrži sinefrin, koji znatno ubrzava metabolizam i potrošnju energije, odnosno kalorija i masnoća.

10. Indijski šafran
Ne samo da je indijski šafran odlična prevencija za više od desetak bolesti, uključujući karcinom, dijabetes i srčana oboljenja, takođe odlično ubrzava metabolizam. Pored toga, veoma je bogat hranljivim sastojcima, što znači da ćete verovatno jesti manje, jer će Vaš organizam dobijati potrebnu energiju i nutrinetne. Štaviše, kurkumin u indijskom šafranu je odličan za pročišćavanje jetre, koja je jedan od glavnih organa zaduženih za izbacivanje toksina iz tela. Sa organizmom punim toksina, teško ćete izgubiti suvišne kilograme.

11. Vežbanje
Iako ste ovo čuli bezbroj puta, vežbanje je jedan od najboljih načina da se podstakne bolji rad limfnog sistema, reguliše rad hormona što za posledicu ima gubitak suvišnih kilograma i sagorevanje nepotrebnih kalorije. Nemojte