ŽižulaPlod žižule je svetlo crvene boje i donosi nam čitav niz zdravstvenih prednosti koje utiču na kompletno stanje našeg organizma. On je takođe poznat kao kineska urma i intenzivno se koristi u Kini kao lekovito voće. Ovo voće dobro je i zbog toga što poseduje vrlo mali broj kalorija, a dosta vitamina, minerala i hranljivih materija koje su korisne za zdravlje. Osim toga, ima dosta zdravstvenih beneficija, koje želimo da podelimo sa vama, pa vas molimo da pažljivo pročitate sledeći tekst i dobro se informišete.

1. Žižula je voće koja je poznato po tome što sadrži veliku količinu vode u sebi. Voda u voću ne dozvoljava kancerogenim ćelijama da rastu i ne dozvoljava leukemiji da napreduje.

2. Ako želite da kontrolišete svoju težinu i obim struka, potrebno je da pojedete više od činije lubenica i narandži za optimalni kalorijski unos jednog obroka, pa pokušajte sa žižulom. Plod ima vrlo malo kalorija i masnoća, što ih čini idealnom opcijom za grickanje.

3. Žižula ima veliku ulogu kod jačanja imuniteta. Bogata je mineralima, kao što je kalijum koji pomaže imunitetu da ojača. Osim toga, plod žižule je veoma bogat vitaminima A i C , pa predstvalja najbolje sredstvo za lečenje kašlja, prehlade i groznice.

4. Ostanite smireni zahvaljujuči plodu žižule jer ona čini nervni sistem srećnim. U prošlosti, pa čak i danas, žižula je korišćena i koristi se za lečenje depresije. Neke kulture je koriste čak i kao sedativ jer pomaže kod smirivanja stresa i napada anksioznosti.

5. Žižula je bogata antioksidantima, što pomaže izbegavanju štetnih efekata koje uzrokuju slobodni radikali, a štiti i telo i jetru od raka i povreda.

6. Antioksidanti koji se nalaze u plodu žižule mogu pomoći i u usporavanju procesa starenja. Konzumiranje ovog voća će vam pomoći da izgledate mlađe, zbog čega Kinezi preporučuju činiju žižula kao pomoć kod problema sa kožom kao što su suva koža, opekotine od sunca i crvenilo.

7. Probavnom sistemu je potrebna pomoć kako se ne bi suočavali sa lošim radom creva i opstipacijom, zbog čega stručnjaci preporučuju konzumiranje žižule i za ove tipove problema. Plod je neverovatan prirodni laksativ, a takođe pomaže i kod smanjenog apetita.

8. Ako vam je potrebno više energije, naročito početkom radne nedelje, pojedite činiju žižula pre nego što krenete na posao jer sadrži vrlo malo kalorija, a puno energije.

9. Činija žižula dnevno se preporučuje i za zdravlje kostiju, zuba i mišića. Zahvaljujući mineralima fosfora i kalcijuma u ovom voću, bićete na dobrom putu ka jačim kostima i zubima, kao i vitkijoj liniji.

Ostale prednosti:

a) Plod žižule pomaže kod poboljšanja cirkulacije.

b) Plod žižule u sebi ne sadži holesterol, što znači da je bezbedan po srce i ne predstavlja nikakvu opasnost po kardiovaskularni sistem.

c) U plodu žižule se nalazi velika količina kalijuma, veoma nizak nivo natrijuma, kao i dosta vode, pa ona predstavlja savršenu, zdravu opciju za grickanje za one koji vode računa o unosu kalorija.

d) Jedenje nezrelih plodova žižule pomaže kod iskašljavanja i umanjuje razdražljivost.

e) Plod sadrži mucilago (vrstu biljnog lepka), koji je prirodni lek za one koji pate od kašlja, prehlade i zapaljenja grla.

f) Žižule su bogate kalijumom i vitaminima koji utiču na jačanje imuniteta.

g) Unosom žižule pomažemo krvotoku, cirkulaciji, hormonima, kostima, koži, mišićima, kosi, enzimima u telu i neurotransmiterima.

h) U plodu žižule možemo naći mnoštvo aminokiselina koje pomažu kod formiranja proteina u telu i koji utiču na zdravlje celog organizma.

i) Unos žižule u bilo kom obliku može uticati na smanjenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

j) Vašoj jetri bi prijao svakodnevni unos žižule, koja zahvaljujući svojstvima antioksidansa štiti jetru od raka i povreda.

k) Konzumiranjem ploda žižule, stanja kao što su purpura i anemija mogu biti dobro tretirana, zahvaljujući sadržaju minerala i gvožđa u njemu.

l) Unosom voća žižule sprečavate dalji rast ćelija koje uzrokuju tumor i rak , jer je ovo voće bogato antioksidantima koji se bore protiv štete koju slobodni radikali mogu da naprave.

m) Očistite krv i usrećite svoj probavni sistem konzumirajući sok od žižule.

n) Poznato je da žižula poseduje i snažna anti-kancerogena svojstva.

Na internetu možete pronaći veliki broj recepata za pripremanje žižule. Ako ne želite da konzumirate ovo voće samo kao sok ili plod, možete ga pripremiti na mnogo drugih načina. Pročitajte više o tome šta stručnjaci imaju da kažu o ovom voću, i zapamtite, majka priroda će najbolje izlečiti i rešiti većinu naših zdravstvenih problema. Dakle, počnite od danas, i bez obzira koliko ste stari , činija žižula će učiniti čuda za vas na duže staze.

To su bili najboljih devet razloga zašto mi volimo žižulu. Ako želite da podelite neke svoje savete i ideje sa nama, budite slobodni da napišete komentar na ovaj tekst, jer mi volimo da razmenjujemo mišljenja i savete sa vama.