zdravo srceOsim redovne fizičke aktivnosti, pravilna ishrana takođe je veoma važna u prevenciji srčanih bolesti. Eksperti za ishranu utvrdili su da pojedine namirnice sadrže komponente koje pomažu organizmu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja, a izdvojili su i deset najdelotvornijih.

Badem

Badem sadrži vitamin E i supstan-ce koje održavaju optimalan nivo holesterola. Takođe, ovo koštunjavo voće dobar je izvor proteina i vlakana. Može se uzimati za užinu, ili kao dodatak jelima.

Riba i riblje ulje

Esencijalne masne kiseline kojima obiluje riblje ulje sprečavaju pojavu bolesti srca i krvnih sudova. Nutricionisti i dijetetičari preporučuju najmanje dva obroka ribe nedeljno.

Beli luk

Beli luk normalizuje rad srca, poboljšava njegovu funkciju i smanjuje sklonost ka trombozi. Brojna istraživanja pokazala su da je ovo povrće moćno sredstvo u prevenciji i lečenju začepljenja krvnih sudova. Snižava nivo štetnog holesterola (LDL) u plazmi, a istovremeno povećava koncentraciju dobrog holesterola (HDL).

Jabuke

Naučno je dokazano da jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sadrži kercetin, jedinjenje koje sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Jedna jabuka ima dva puta više antioksidanata od šolje čaja, a čak tri puta više od jedne pomorandže.

Paradajz

Paradajz obiluje vitaminima i likopenom, koji smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja. Sos iz konzerve i sok od kuvanog paradajza sadrže mnogo više likopena nego svež plod.

Soja

Dokazano je da proteini soje sprečavaju srčani udar, te da je soja zdrava zamena za crveno meso, jer sadrži veliku količinu zasićenih masnoća. Preporučuje se redovno konzumiranje sira od ove žitarice – tofua, a sojino mleko trebalo bi redovno koristiti uz jutarnji obrok od pahuljica.

Crno vino

Crno vino sadrži snažan antioksidant – resvetrol, koji je veoma koristan za srce. Ipak, treba ga konzumirati
umereno, ne više od dva decilitra svakog dana.

Žitarice

Žitarice su bogate vitaminima i vlaknima koji doprinose zdravlju srčanog mišića. Umesto belog, trebalo bi koristiti crni hleb obogaćen dodacima u vidu celog zrna žitarica, a običnu testeninu preporučljivo je zameniti integralnom.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno povrće bogato je folnom kiselinom kojapodstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i vitaminom E. Preporučuje se konzumiranje svežih listove spanaća ili drugog zelenog povrća u salati.

Maslinovo ulje

Dve supene kašike maslinovog ulja dnevno pomažu u borbi protiv srčanih bolesti. Ova namirnica snižava nivo lošeg holesterola i treba je koristiti prilikom pravljenja jela, ili kao začin za salatu.