vezbe za vratVitalno važan i osetljiv, vrat zahteva posebnu pažnju, pa mu treba dnevno posvetiti bar petnaestak minuta ciljanog vežbanja.Vežbe za vrat mogu biti od velike koristi za izbegavanje bolova,kočenja i sličnih problema…

Veoma često se javljaju deformiteti i bolovi u vratu, kičmi, stopalima i karlici, a većina nastaje usled lošeg rasporeda težine.Ako statika tela nije dobra, kolena će se kriviti unutra, centar za ravnotežu će pokušati da stabilizuje držanje, pa će kičma da se povija na drugu stranu. Ne postoje genetski deformiteti, hoda na primer, nego dete oponaša kretnje roditelja, čime izaziva deformacije.

U cilju zaštite tela i ispravljanja postojećih deformiteta, vežbe za vrat i kičmu treba raditi svakodnevno. Oni koji već imaju bolove pokazuju veću upornost, pa većinu njih više niko ne može da izbaci iz sale. Vežbanje im postaje neizostavan deo svakodnevice.

Najbolje vreme za vežbanje je jutro. A ako je moguće, treba vežbati u prirodi, na svežem vazduhu.Pre toga, zagrejte se petnaestak minuta. Od rekvizita potrebna je samo gimnastička motka, ili slična priručna sprava.Vežbe za vrat radite bar 15-20 minuta dnevno.

Upoznajemo vas sa vežbama za vrat,koji je veoma osetljiv deo tela i treba mu posvetiti posebnu pažnju.Vežbe za vrat treba raditi bez naglih pokreta, da bi se sprečile nesvestice.

VEŽBE ZA VRAT POČETNI POLOŽAJ

Za seriju vežbi namenjenih vratu, karakterističan je isti početni položaj. Sedeći na podlozi prekrstite noge, šipku stavite iza glave, a ruke povijte oko nje u visini ramena. Leđa su potpuno prava, glava uspravljena, sa pogledom ispred sebe.

Dva profila
Bez naglih trzaja, glavu okrenite u levi profil, vratite u početni položaj, pa na isti način okrenite u desno. I ovu vežbu radite pet minuta i u neizemenjenom ritmu ledja ne pomerate već samo vrat.

Blago kruženje
Iz početnog položaja blagim pokretima pravite kružne pokrete glavom, u jednom, pa posle kraće pauze i u drugom smeru. Kruženje je lagano, bez naglih pokreta na prelazima.
Ovu veežbu za vrat radite pet minuta.

Vežba levo desno

Nagnite prvo glavu na levo, spuštajući je na rame i zatežući blago muskulaturu do praga pokretljivosti. Vratite u prvobitni položaj, pa načinite isti pokret u drugu stranu.Ovu vežbu za vrat radite pet minuta.

Vežba usporena klackalica
Glavu nagnite napred, zatežući polagano do prirodnog praga savitljivosti, vratite u početni položaj, pa ponovite pokret istim intenzitetom unazad.I ovu vežbu za vrat radite pet minuta.
Nastavak vežbe za vrat