Morate biti uporni i svakodnevno vežbati.

Danas se sve više devojaka fokusira na izgradnju mišića zadnjice i njihovo oblikovanje. Da li je to trend koji su donele sestre Kardašijan ili je nešto drugo u pitanju – ne znamo, ali je bitno da do svog cilja i savršene zadnjice možemo doći sa velikom upornošću i svakodnevnim radom.

Dikša Gautam je profesionalni fitnes trener i česta takmičarka na bikini bodibilding događajima. Veoma je uspešna u svom poslu, a danas nam otkriva kako je uspela da od mršavice sa ravnom zadnjicom, uspela da dođe do forme kakvu danas ima.

“Rast mišića se dešava kada ih stavite pritisak i stres”, rekla je Dikša. “Pa, ako želite da vam guza ‘poraste’, morate je ‘istresirati’ treninzima snage!” Ona preporučuje pet vežbi koje radi svakodnevno na svojim treninzima, a to su:

  • podizanje kukova (vežba ‘most’)
  • podizanje zadnjice (takođe vežba ‘most’, ali iz ležećeg položaja)
  • podizanje nogu unazad
  • mrtvo dizanje tega
  • plie čučnjevi

“Kombinacija svih pet vežbi pogađa tri glavne zone u mišićima zadnjice”, objasnila je Dikša. “Tokom vežbi je uključeno više složenih pokreta, što znači da se uključuje i više mišića odjednom. Samim tim, gubi se dosta kalorija, a istovremeno se grade mišići.”

Najvažnija stvar koju ipak treba da zapamtite jeste da povećanje zadnjice ne možete očekivati ako ne budete povećavali težinu tegova sa kojim radite. “Kako se vaše telo adaptira vežbama, morate biti sigurni da dajete uvek maksimum i prelazite granicu, jer ćete tako dodati volumen i jačinu gluteus maksimusu.” Drugim rečima, dok god vežbate bi trebalo da menjate vežbe i težinu tegova kako biste postigli najbolje i najbrže moguće rezultate.