vožnja rolera kalorijeSuzanne Nottingham, tvorac Intemacionalne roler asocijacije je dizajnirala ovaj 55-minutni intervalni trening. Cilj ovog programa je razvijanje kako aerobnih tako i anaerobnih svojstava kao i vežbanje same tehnike vožnje rolera. Pre nego što isprobate ovaj program navucite štitnike i proverite kočnice. Ovaj trening je poželjno izvoditi na ravnom terenu ukoliko slabije vozite rolere, dok oni iskusniji mogu koristiti brdovit teren.

PROGRAM
ZAGREVANJE – 10 minuta
AEROBNA FAZA – traje 15 minuta. Ubrzajte vožnju dok ne dostignete puls od 65-75% vašeg maksimalnog broja otkucaja(22 godine starosti). Koncentrišite se na dugačak korak: 1. spustite kukove za nekoliko centimetara 2. odgumite se nogom znatno snažnije nego što to radite prilikom neobavezne vožnje 3. koncentrišite se na balansiranje na stajnoj nozi 4. mkama zamahujte unapred, a ne u stranu da bi ste dobili na brzini

ANAEROBNA FAZA – traje 10 minuta. Kombinujte sprinteve sa laganom vožnjom (aktivan odmor). Sprintevi
podrazumevaju da vozite znatno brže i teže nego uobičajeno. Ukoliko ne volite da gledate na sat odredite markere do kojih će te voziti brzo nakon čega će slediti lagana vožnja. Sprintevi treba da traju od 30 sekundi do 2 minuta, zavisno od vašeg nivoa utreniranosti. Vreme provedeno u sprintu će zahtevati da vreme opravka bude bar podjednake dužine. Oporavak ćete provesti u laganoj vožnji. U svaki treći sprint uključite i rad na snazi. Na primer, pre sprinta možete uraditi seriju sklekova, trbušnjaka ili neke dmge vežbe, a zatim odmah pređite u sprint. Ove vežbe radite u broju ponavljanja za koji mislite da će vam najviše odgovarati.

HLAĐENJE – vozite neko vreme lagano koncentrišući se na što duži balans na jednoj nozi, smirite disanje i opustite um.

ISTEZANJE – istežite sve veće mišićne partije, a akcenat stavite na noge.

Koliko se kalorija može sagoreti vožnjom rolera
Prema Intemacionalnoj roler asocijaciji intervalni trening koji podrazumeva 1 minut lagane vožnje u uspravnom položaju koji se smenjuje sa 1 minut brze vožnje u pretklonjenom položaju sagoreva 450 kalorija u roku od 30 minuta. Naravno da bi ste sagoreli ovoliko kalorija na rolerima potreban vam je određeni stepen umešnosti u vožnji rolera. Stoga razmislite da li ste dorasli izazovu pre nego što počnete sa ovim programom. Ukoliko dugo niste vozili dajte sebi neko vreme da se uhodate pre nego što počnete ozbiljno. Za kraj vas savetujemo da nađete neko bezbedno mesto za vožnju i da obavezno nosite zaštitnu opremu. A kada jednom postanete zaista utrenirani nemojte se zaustaviti već tražite nove načine da izazovete sebe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *