vezbe za zatezanje noguUz malo dobre volje i istrajnosti za kratko vreme možete zategnuti mišiće nogu kod kuće bez odlaska u teretanu…

Ako želite da zategnete mišiće nogu a nemate vremena za teretanu, ne očajavate. Kondiciju možete da poboljšate i šetnjama, pešačenjem, vožnjom bicikla ili jednostavnim vežbama kod kuće. Uz malo dobre volje i istrajnosti za kratko vreme možete da postignete odlične rezultate.

– Vežbanje se uvek preporučuje uz stručni nadzor, ali ako nemate vremena za odlazak u fitnes klubove možete preuzeti stvar u svoje ruke i postati sam svoj trener.
– Predlažem vam nekoliko vežbi koje možete praktikovati kod kuće. U kombinaciji sa džogiranjem ili ubrazanom šetnjom u parku, već za nekoliko nedelja osetićete kako su vaši mišići zategnutiji a kondicija bolja.
Ukoliko nemate steper-klupicu za vežbanje, umesto nje može da posluži stepenik ili neka veća, dovoljno čvrsta kutija za alat. Vežbajte u skladu sa fizičkim mogućnostima. Osluškujte organizam dok vežbate, tako ćete najbolje znati šta i koliko možete.

Polučučanj za zatezanje mišića nogu
Ispružite ruke ispred tela i zauzmite položaj polučučnja vodeći računa da su vam stopala obe noge u istoj liniji.
Spustite se kolenima nadole pazeći da vam nadkolenice i bedra budu paralelna sa podom. Zatim se lagano podižite i prelazite na drugu stranu klupice. Odredite tempo koji vam odgovara i radite vežbu 2 do 3 minuta.

Istezanje nogu
Stavite dlanove na potiljak tako da se vrhovi prstiju dodiruju. Zategnite stomak i ispravite leda. Popnite se na klupicu sa stranel pa slobodnu nogu podignite u stranu koliko možete (kao na slici).’ Ponovite vežbu 15 do 20 puta jednom, a zatim i drugom nogom.

Skok-čučanj
Stanite ispred klupice i blago raskoračite.Zatim skočite na klupicu i spustite se u čučanj,vodeći računa da noge budu u širini kukova.Ponovite 10 do 15 puta.Napravite pauzu 2 minuta,pa ponovite još jednom.
Sklekovi
Ruke postavite na klupicu-steper – tako da dlanovi širini ramena. Ukoliko želite težu varijantu o treba da su opružene, a lakša varijanta podra-zumeva da se savijenim kolenima oslonite na pod. Udahnite i potom la-gano spustite grudni koš na dole, a’ na izdisaj se podižitev pazeći da vam telo ostane pravo, a stomai . uvučen. Ponovite vežbu 10 do 15 p