Gotovo da niko u teretani ne radi direktne vežbe za vrat. Sa druge strane beneficije direktog treninga za vratne mišiće mogu biti velike. Oni zainteresovani za perfektan izgled znaju da je pored uskog struka i širokih ramena dobro razvijen vrat neophodan za kompletan i izbalansiran izgled muskulature.
vežbe za vrat
Druga grupa vežbača koja je više zabrinuta za svoje zdravlje nego za fizički izgled teba takođe da zna da su vežbe za vratne mišiće neophodne da bi se kompenzovalo ogromno statičko opterećenje koji ova mišićna grupa trpi prilikom izvođenja kancelarijskih poslova ili poslova vezanih za kucanje bilo na računaru ili mašini. Gotovo svaki posao vezan za kancelariju danas je vezan i za računare tako da epidemija okoštavanja i drugih problema sa vratnim pršljenovima i mišićima postaje razumljiva. Upravo iz ovog razloga sve više lekara koji se bave ovom problematikom apeluje na populaciju da vežba ovu mišićnu grupu. Da priča bude još bolja ova grupa mišića ne zahteva ni veliki obim rada kao ni visok intenzitet. Jedino što je potrebno je kontinuitet i posvećenost.

TRENING
Sleganje ramenima koje izvodi većina vežbača u teretani indirektno pogađa vratne mišiće. Međutim da bi ste zaista trenirali sve mišiće vrata ne trebaju vam tegovi. Sopstvenim rukama će te praviti i dozirati opterećenje tako da trening možete raditi i kod kuće. Zato nema opravdanja u koliko propustite trening. Vežbe za vrat koje smo naveli u tekstu će te izvoditi jednu za drugom u formi mini kruga i to najpre napred, leva strana, desna strana, u nazad. Odmor između ovih krugova će biti 60-120 sekundi, dok se vežbe izvode u 12-15 ponavljanja.

VEŽBE ZA VRAT
PREDNJA FLEKSIJA – stanite u raskoračni stav sa glavom postavljenom tačno iznad ramena. Stavite dlanove na čelo i pritisnite u nazad dok glavu pomerate u napred. Kada vam lice dođe u ravan sa podom vratite glavu u početni položaj i ponovite pokret.

LEVA LATERALNA FLEKSIJA – ostanite u raskoračnom stavu i postavite levu ruku na levu stranu glave. Pritisnite rukom glavu, a zatim snagom vratnih mišića glavu savijte ka levom ramenu. Kada dođete do krajnje pozicije ponovite pokret.

DESNA LATERALNA FLEKSIJA -zadržavate raskoračni stav, a vežba je identična sa prethodnom sa tom razlikom što pokret vrše mišići sa desne strane vrata, dok je u prethodnoj vežbi bila angažovana leva strana.

FLEKSIJA U NAZAD – zadržavate raskoračni stav dok postavljete obe ruke na potiljak. Potiskujte rukama napred dok potiskujete glavom u nazad. U krajnjem položaju lice gleda u tavanicu. Vratite glavu u početni pološaj i ponovite pokret.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *