vezbe skocni zglobMada izuzetno fleksibilan i izdržljiv, skočni zglob tokom dana trpi izuzetna opterećenja i pri sasvim uobičajenim funkcijama, jer nosi celokupnu težinu tela. Ali, poseban problem nastaje kada je to opterećenje neravnomerno raspoređeno zbog lošeg držanja i različitih deformiteta celokupnog skeleta.

Sredovečnim i starijim ljudima preporučujemo i savakodnevno jutarnje razgibavanje skočnih zglobova još u krevetu. Par krugova stopalima u jednu pa u drugu stranu i lagana masaža i istezanje svakog segmenta stopala. Dovoljno će biti 5 do 10 minuta strpljena. A tokom dana pažnju treba posvetiti pravlnom držanju tela, odmerenom hodu i ispravnom položaju stopala.

Za jačanje skoćnog zgloba radite sledeće vežbe

Prsti peta
U početnom stojećem položaju podignite se na prste, ispravite ledja, a ruke sa gimnastičarskom šipkom zabacite iza leđa u visini ramena.Sasvim laganim tempom spuštajte se na puna stopala pa na pete i podižite ponovo na prste. Radite dva-tri minuta, napravite kraću pauzu pa ponovite vežbu.

Mešoviti iskorak
Početni položaj je kao u prethodnoj vežbi. Iskoračite jednom pa drugom nogom, oslanjajući se prvo samo na prste, a onda i na puno stopalo i pete. Svaki pokret radite par minuta, napravite pauzu desetak sekundi pa ponovite drugu kombnaciju.

Vežba za skočni zglob sedeći pregib
Sedite na podlogu, noge su ispred, stopala što više istegnuta, a ruke omotane oko šipke oslonjene na ramena. Nagnite se laganim pokretom što više napred, dodirujući kolenima grudi, a stopala zategnite prema sebi.U početku vežbu radite 2-3 minuta laganim tempom, a kasnije intenzivnije i duže.

Vežba mala roda
U stojećem stavu ruke obavijte oko šipke na ramenima, podignite se na vrhove prstiju pa ispruženu nogu prvo podignite napred, pa bočno u visini kukova.Svaki pokret radite po 10 puta, praveći izmedju samo kraće pauze.