vezbe za reumuReumatske tegobe vrlo su neprijatne i bolne, a mogu ponekada i zagorčati život.Kako se boriti protiv njih kućnim vežbama…pogledajte seriju prikladnih korektivnih vežbi…

Vežba jačanje kvadricepsa
Na obe potkolenice stavite teg od pola kilograma, lezite na ledja, ruke su položene pored tela, stomak uvučen, a noge prebačene preko valjkastog jastučića ili urolovanog ćebeta. Podignite i zategnite jednu nogu, pa zadržite u tom položaju 6 sekundi i lagano je spustite. Vežbu ponovite jednom pa drugom nogom, po 30 puta.

Butni mišić
Ova vežba jača butne mišiće. Lezite na ledja, ruke su pored tela, a noge sa tegovima prebačene preko podmetača. Koleno jedne noge povucite ka sebi, oslanjajući se samo lagano petom na podmetuto jastuče, pa se vratite u početni položaj.Ponavljajte naizmenično po 30 puta za svaku nogu.

Ramena i stomak
Ovoje vežba za rameni pojas, vrat i trbušnjake.Lezite na ledja, ruke stavite pored tela, a noge povijte preko jastučeta. Podignite gornji deo trupa i vrhovima dlana dodirnite supromo koleno, pa se vratite u početni položaj. Radite vežbu sasvim laganim tempom, naizmenično jednom pa drugom rukom, po 15 ponavljanja.

Vežba za reumatične noge
Sedite na ivicu više stolice ili stola, ledja su prava, ruke spuštene, stomak uvučen, a na potkolenicama su tegovi. Podižite naizmenično jednu pa drugu nogu, i u zategnutom položaju zadržate po 6 sekundi.Ovu vežbu za reumu radite laganim tempom, po 30 puta svakom nogom.

Korak po korak
Lezite na ledja, ruke su pored tela, a noge savijene pod pravim uglom.Ovu vežbu radite u četiri odvojena koraka:
1. privucite koleno rukama;
2. primaknite mu glavu;
3. spustite glavu;
4. spustite i kolena.
Radite naizmenično, ili sa obe noge istovremeno, po 10-tak ponavljanja.

Vežba jačanje kuka
Lezite na bok, donju nogu savijte u kolenu pod pravim uglom, a gornju opružite što više.Koleno i prsti su maksimalno zategnuti, a rame, kuk i peta su u jednoj liniji.Podignite nogu bočno i zadržite je 6 sekundi sa zategnutom butinom i gluteusom, pa spustite u početni položaj.Vežbu ponovite 10 puta na jednu,pa nakon kraće pauze isto toliko na drugu stranu.
Ove vežbe za reumu mogu značjno da ublaže tegobe koje prate ovu bolest.
Povezano Reuma odgovori na najčešća pitanja
Reumatski artritis lečenje
Reumatske bolesti prirodno lečenje
Artritis vrste i prirodno lečenje
Biljni čajevi za reumu