Redovnim vežbama za mišiće koji pridržavaju koleno, rasteretite i sačuvajte ligarajmte i hrskavicu zgloba koji svakodnevno nosi kompletnu težinu tela…

Od svih zglobova najosetljivije je koleno.Ono trpi opterećenje i kada se penjete i kada silazite, ako nosite nešto ili zbog suvišnih kilograma. Zglob kolena trpi najveće oterećenje i služi kao svojevrsni amortizer.Potpuna funkcija ovog zgloba postiže se redovnim vežbanjem mišića koji pridržavaju koleno.Time se rasterećuju i čuvaju ligamenti i sam zglob.
Starijima se preporučuje da dodatno u toku dana nekoliko puta naprave po par laganih čučnjeva. Zbog sigurnosti i stabilnosti mogu da se pridržavaju za komad nameštaja ili da rade držeći se rukama za kolena kako bi se lakše pridigli.
Pre početka vežbanja, naravno, treba se dobro zagrejati trljanjem i blagim pokretima zgloba i mišića, da ne bi došlo do preopterećenja.

Za seriju vežbi za kolena i karakterističan je isti početni položaj.U stojećem stavu, ledja su potpuno ravna a ruke raširene u visini ramena i povijene oko šipke.

Vežba za kolena na stolici
Sednite na stolicu i podmentite peškir ispod butine.Poižite nogu dok je potpuno ne ispravite.Ponovite po 20 do 30 puta pa promenite nogu.
vezbe za kolena
Osnovna vežba za kolena 1

Iz početnog položaja raširiti noge i praviti kružne pokrete u jednom pa u drugom smeru po desetak puta (3-4 minuta), u početku blago a onda sve intenzivnije.

Osnovna vežba za kolena 2
Sastavljenih kolena lagano kružiti 2 minuta u jednu pa u drugu stranu, sa manjim pauzama između. Voditi računa da telo sve vreme bude u pravilnom položaju. Manje p-kredjivi mogu vežbati bez šipke, rukama pridržavajući kolena.

Čučnjevi za kolena
Uraditi 15 čučnjeva sa skupljenim kolenima i isto toliko sa raširenim. Vežbati lagano, praviti kratku pauzu između vežbi, a stariji ako osete zamor.

Lastavica
Široko uhvatiti šipku za krajeve i podići iznad glave, napraviti 10 čučnujeva, pa isto ponoviti u raskoračnom stavu. U početku vežbu raditi lagano a kasnije sve energičnije.