Nakon nekoliko nedelja ciljanih vežbi za kičmu koje će otkloniti mišićnu napetost -kičma će prestati boleti

Vežbe za kičmu krsta i lumbalgiju

Previše sati za radnim stolom i kompjuterom, napetih mišića i pitanje je dana kada ćete početi da osećate bol u lumbalnom predelu kičme. Iz dana u dan biva sve gore, da bih na kraju osetili i pravi pravcati, izuzetno jak bol.

Da do ovoga ne bi došlo radite svakodnevno vežbe za kičmu, nije lako odvojiti vreme za njih, ali činjenica da sa jakim bolom u kičmi nećete moći ništa da radite može biti dobra motivacija..

Vežba za kičmu 1
vezbe za kicmu1
Opruženi ste na tlu i ležite na leđima: savijte noge, uhvatite kolena rukama i privucite ih na grudi. Brojte do pet, a potom se vratite u početni položaj. Uradite tri serije, od kojih svaka treba da ima po deset ponavljanja. Ova vežba služi za istezanje gluteusa, paravertebralnih mišića i lumbalnog kvadranta, koji se nalazi između grebena krsta i dvanaestog rebra.

Vežba za kičmu 2
vezba za kicmu 2
Opruženi ste na tlu, na leđima. Izdignite karlicu i ostanite u tom položaju pet sekundi, a potom se spustite na tlo. Uradite tri serije od po deset ponavljanja, s minutom pauze između serija. Ova vežba je korisna za ojačavanje velikog gluteusnog mišića i mišića lumbalnog kvadranta, koji su izuzetno važni jer obezbeđuju stabilnost kičmenog stuba.

Vežba za kičmu 3
vezba za kicmu 3
Opruženi ste na tlu i ležite na leđima: uvucite stomak, ali pritom ne kontrahujte suviše mišiće i pazite da ne pomerate karlicu. Brojte do pet, a zatim se opustite. Ponovite vežbu deset puta. Ova vežba služi da reaktivirate poprečni mišić abdomena, koji vezuje unutrašnje organe.

Vežba za kičmu 4
vezba za kicmu 4
Opruženi ste na tlu, raširenih ruku. Kolena povucite na grudi držeći ih spojena. Zatim ih spuštajte na desnu pa na levu stranu pokušavajući da ih što više približite podu, ali bez forsiranja. Uradite dve serije od po deset ponavljanja. Ova vežba služi da povratite rotacionu pokretljivost kičme i istegnete ledne mišiće.