vezba za butineZategnuti mišići butina su, po pravilu, rezultat redovne fizičke aktivnosti, međutim, ako iz opravdanih ili manje opravdanih razloga do sada niste vežbali znajte da za postizanje rezultata nikad nije kasno.Ovim vežbama sa stolicom ćete da zategnete butine kao strune.
Sve ove vežbe za butine možete da radite u kući, a broj ponavljanja nije ograničen. Znači, što više – efekti su bolji!

Početni položaj za vežbanje
Stanite iza stolice, ispravite leđa, uvucite i zategnite stomak i spojite stopala. Ruke oslonite na stolicu.

Vežba 1. noga pod pravim uglom
Oslonite se na jednu nogu, a drugu, pod pravim uglom, podižite sa strane. Stopalo zategnite, a prste usmerite ka telu.Vazduh izdahnite dok podižete nogu, a udahnite kad je spuštate. Istu vežbu uradite i drugom nogom.
Savet: Trudite se da, dok radite vežbu, ne menjate početni položaj.
vezbe za butine

Vežba za butine 2.
Okrenite se bokom prema stolici kao na fotografiji, pa podižite i spuštajte prvo jednu, pa drugu nogu. Pritom bi stopalo i prsti trebalo da budu okrenuti od tela. Obratite pažnju da izdišete vazduh dok nogu podižete, a udišete dok je spuštate.

Vežba 3. noga iza tela
Iz početnog položaja prvo jednu, pa drugu nogu, lagano podižite iza tela i spuštajte je, ali pritom prste usmerite ka podlozi. Dok podižete noge izbacite vazduh, a kad je spuštate udišite.

Vežba za butine 4.
Stanite pored stolice, rukom se pridržavajte o naslon da ne izgubite ravnotežu. Nogu podižite savijajući je u kolenu, pa spustite. Optimalno je da to ponovite 20 do 30 puta, ali što je veći broj ponavljanja razultati su uočljiviji. Vežbu uradite jednom, zatim i drugom nogom. Izdišite vazduh dok podižete nogu, a udišite dok je spuštate.

Vežba plus
Ako ste u dobroj kondiciji nastavite vežbu za bočne mišiće tako što ćete da savijate i opružate podignutu nogu u kolenu. Izdišite vazduh dok nogu savijate, a udišite dok je opružate. Optimalno je da vežbu ponovite 20 puta jednom, a zatim i drugom nogom.